Home

Achtergrond 183 x bekeken

Crisis stuwt groenteuitvoer via de lucht

De export van groente naar verre bestemmingen is fors gestegen door de economi­sche en afzetcrisis.

Volgens ex­portbedrijf Levarht kan Neder­lands product tegen deze prijzen concurreren met Canadese leve­ranciers van paprika en tomaat.

De uitvoer van groente en fruit naar de Verenigde Staten maakt een opmerkelijke stijging door. In de maand juni steeg de uitvoer van 1.732 ton in 2008 naar 5.225 ton dit jaar. Over de eerste zes maan­den van 2009 is de uitvoer geste­gen van 6.000 ton naar 11.000, een stijging van 82 procent.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf Levarht heeft de gro­tere vraag naar Nederlandse pa­prika en tomaat in de VS zich doorgezet in juli en augustus. De stijging houdt ook direct verband met de lage prijzen voor Neder­lands product. ”We doen weer mee in de VS. Dat komt absoluut door de slechte prijzen. Ook is de dollar iets sterker dan vorig jaar en zijn de luchtvrachttarieven la­ger door de economische crisis”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Ook de uitvoer naar Canada en Japan steeg. Het zijn beide be­stemmingen met luchtvracht. Naar Canada steeg de uitvoer groente met 61 procent naar 3.748 ton. Japan nam met 1.203 ton zes keer zoveel groente uit Neder­land.

Volgens de woordvoerder gaan de grotere volumes via de be­staande afzetkanalen. ”De super­markten maken gebruik van de lage prijzen door promoties te plannen.” De groei zou vooral zichtbaar zijn bij paprika, en in mindere mate bij trostomaten.

Circa 85 procent van Neder­lands product is geschikt voor de Amerikaanse markt. Dat hangt af van de bestrijdingswijze van pla­gen in de kas. Levarht verwacht niet dat de groeiende uitvoer structureel is. ”We weten niet wat er met de prijzen gaat gebeuren. Als die laag blijven, kunnen we blijven meedoen in de VS.”

De uitvoer naar landen als de VS en Japan liep de laatste jaren juist terug.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.