Home

Achtergrond 5233 x bekeken 1 reactie

Compleet melkveebedrijf Noord-Duitsland

In het noorden van Duitsland, tussen de rivieren de Elbe en de Weser, staat een compleet melkveebedrijf te koop. Het is een modern bedrijf dat in 1993 na de ruilverkaveling in het gebied is gebouwd.

De boerderij wordt in zijn geheel verkocht, inclusief 150 melkkoeien en jongvee. Het melkveebedrijf is 126 hectare en heeft een grote huiskavel van 50 hectare. Daarvan is 40 hectare eigendom. De rest van de grond wordt gepacht. Het is goede zandgrond, zegt Jan Ovinge van FAPS-emigratiebegeleiding. 70 hectare is bouwland. Daarop wordt vooral snijmais geteeld. De pacht bedraagt 300 tot 350 euro per hectare voor grasland en 350 tot 400 per hectare voor bouwland. De vraagprijs voor de gebouwen, twee hectare erf, woning, veestapel, EU-premie en quotum van 533.000 kilo is 1.250.000 euro. Als de nieuwe eigenaar de 40 hectare grond wil kopen is de vraagprijs 1,9 miljoen euro. Daarmee komt de grondprijs gemiddeld op ruim € 15.000 per hectare.

Bij de boerderij staat een ligboxenstal, een jongvee- en stierenstal en een werktuigenberging. De ligboxenstal telt 120 boxen met ruimte voor de droge koeien en kan eventueel worden uitgebreid. De stal is gebouwd in 1992. Enkele jaren geleden is de stal al een keer uitgebreid. Toen zijn er drie rijen met ligboxen bijgekomen. Eén zijkant van de stal is open. Onder de stal zit 900 kubieke meter mestopslag. De koeien worden gemolken in een 12 stands visgraat melkstal van DeLaval. De melkinstallatie is in 2005 gerenoveerd.

De veestapel is ook bij de koop inbegrepen. De gemiddelde melkproductie is 8.500 liter met 3,90 procent vet en 3,30 procent eiwit. De totale veestapel telt 150 melkkoeien en 90 stuks jongvee.

Bij het bedrijf staat een mooi en ruim woonhuis. De woning heeft op de begane grond een woonkamer en woonkeuken. Op de eerste verdieping zijn vijf slaapkamers en twee badkamers. Een deel van het huis heeft een eigen ingang en kan apart worden bewoond.

De machines en voervoorraad kunnen indien gewenst ook worden overgenomen. De voervoorraad bestaat uit een circa 120 hectare eerste en tweede snede voordroogkuil en 62 hectare snijmais. De huidige melkveehouder krijgt circa 53.000 euro aan EU-premie. De premierechten zijn ook bij de koop inbegrepen.

De gemiddelde quotumprijs in Duitsland kwam op de laatste beurs op 14 cent per kilo. Dat is een daling van 9 cent (40 procent) ten opzichte van april. "De lage quotumprijs van dit moment maakt investeren in de Duitse melkveehouderij extra interessant", zegt Ovinge. De boerderij staat circa 140 kilometer van de Nederlandse grens.

Meer informatie:
FAPS-emigratiebegeleiding, Jan Ovinge, 0320-26 26 43 of 06-13 21 78 58, www.fapsemigratie.nl

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    arjan luiten

    graag informatie lokatie/ gebouwen fo'to's of een keer bezichtigen !

Of registreer je om te kunnen reageren.