Home

Achtergrond 217 x bekeken

Cichorei groeit bovengemiddeld

Verwerker Sensus verwacht een bovengemiddelde cichoreioogst.

Dat zegt woordvoerder René Schunselaar op basis van het groeiverlooponderzoek. ”Sinds begin augustus hebben we vier keer een wekelijkse bemonstering gedaan. Het positieve beeld dat we al hadden, wordt hierin bevestigd.”

Tonnen kan hij nog niet noemen. ”Augustus en september zijn de belangrijkste groeimaanden voor dit gewas. Er kan dus nog van alles gebeuren. Wel is duidelijk dat de uitgangspositie al goed was voor de teelt: vorst in de winter zorgde voor een goede bodemstructuur en de gemiddelde zaaidatum 8 april is volgens het boekje. Na twee maanden was de temperatuur goed en viel er voldoende regen. Allemaal mooi gesorteerd. Dat er een gemiddelde opbrengst voor de deur stond, was toen zeker duidelijk. Nu stevenen we af op bovengemiddeld.”

Inuline

De productie van inuline uit de vroege oogst, die een hogere kwaliteit biedt, begint dinsdag in de fabriek in Roosendaal. Er was voldoende vrijwillige aanmelding voor die vroege levering, meldt Schunselaar. De oogst is inmiddels begonnen. De telers krijgen compensatie voor de vroege oogst op basis van de groei van het gewas in de komende maand.

Half september maakt Sensus de nieuwe contractprijs bekend. Vorig jaar maakte de cichoreiverwerker voor 2009 een contractprijs bekend van maximaal € 71,50 per ton cichorei. ”Met gehalteverrekening kom je zo op 75 euro. Daar zitten we dit jaar niet ver vanaf”, verklapt Schunselaar vast.

”We willen niet sterk meegaan met de graanprijs, zoals veel andere bedrijven doen. In het verleden fluctueerde onze prijs. Daar willen we vanaf. We willen een stabiele rol voor de teelt van cichorei en het rendement voor de teler. Zo beperken we ook het risico dat we onvoldoende grondstoffen hebben. Een meerjarig contract zit er niet in, maar jojoën is ook niet meer nodig”, zegt Schunselaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.