Home

Achtergrond 368 x bekeken 2 reacties

'Chloor in drinkwater voorkomt legionelladoden'

Chloor in het drinkwater voorkomt een reeks doden en zieken door legionella.

Dat zei maandag hoogleraar Gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven. Vooral door de leidingen van zieken- en verpleeghuizen en zwembaden waar veel gehandicapten komen, zou het water moeten worden gechloreerd. Deze groepen hebben minder weerstand tegen de bacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken. Ze schat dat jaarlijks achthonderd mensen aan legionella overlijden, zegt ze maandag in de GPD-kranten. Legionella groeit volgens haar "behoorlijk'' bij 18 graden Celsius en meer. De meeste gebouwen zijn vrijwel altijd warmer. Bovendien besparen veel Nederlanders water. "Daardoor loopt er weinig water door de leidingen.''

Haar oud-collega Francesco Franchimon promoveerde eerder dit jaar aan de TU Eindhoven op dit onderwerp. Volgens hem worden jaarlijks 1600 mensen ziek en overlijden per jaar 230 zieken aan de veteranenziekte. Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat na het chloreren van water het aantal slachtoffers met 80 procent afneemt.

In Nederland staan mensen niet te springen om chemische toevoegingen in het water, maar dit is naar zijn mening wel het meest effectief. Nederlanders willen geen smaakje aan de vloeistof. Bovendien heeft het invloed op de leefomgeving. "We moeten een evenwicht vinden in de milieubelasting en de gezondheid.'' Hij vindt niet dat drinkwaterbedrijven al chloor aan het water moeten toevoegen. Het hoeft ook niet bij elk gebouw te gebeuren. Hij denkt aan verzorgings-, verpleeg- en ziekenhuizen en eigen woningen van kwetsbare groepen.

Laatste maatregel

Toch lopen mensen niet alleen daar infecties op. In 41 procent van alle gevallen raken mensen besmet door bacteriën in leidingen van onder meer hotels, sportverenigingen of wordt de bacterie verspreid door koeltorens. Koeltorens moeten daarom op vaste tijden worden gedesinfecteerd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het toevoegen van chloor een laatste maatregel. Sommige instellingen kunnen het legionellaprobleem moeilijk onder controle krijgen. Dan adviseert het RIVM wel eens chloor toe te voegen. ,,Echt verstandig vinden wij het niet'', aldus arts Jim van Steenbergen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m.keulers

  oktober 2008 lag ik een week in het ziekenhuis met legionella. Ik ben nu tien maanden verder en merk dat het steeds beter gaat. Toch heb ik nog altijd last van "veteranenziekteverschijnselen" .
  Wat mij betreft: chloreren dat water. Ziek worden is géén optie.

 • no-profile-image

  Michelle

  We willen geen smaakje aan de vloeistof...?
  Aarbeien smaak zou niet verkeerd zijn, maar chloor...
  Chloor doe je in de wc dat ga je niet drinken, en het lijkt me verre van gezond!
  Daar ik geen water meer drink als ze er chloor in gaan stoppen!

Of registreer je om te kunnen reageren.