Home

Achtergrond 187 x bekeken 1 reactie

'Chloor in drinkwater maakt ziek'

Wie chloor wil gebruiken om te voorkomen dat mensen legionella oplopen, moet zoveel van deze chemische stof toevoegen dat de gebruikers dan weer ziek kunnen worden van de bijwerkingen.

De manier waarop Nederland legionella ofwel veteranenziekte probeert te voorkomen, is vooralsnog doeltreffend. Dat zegt microbioloog Dick van der Kooij van wateronderzoeksinstituut KWR Watercycle in Nieuwegein. Van der Kooij reageert op de mening eerder deze week van gezondheidtechnicus Annelies Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven, die voor chlorering van het drinkwater pleitte. Sindsdien buitelen de deskundigen over elkaar heen. Van der Kooij geldt internationaal als een legionelladeskundige.

De stichting Veteranenziekte - tien jaar na 'Bovenkarspel' houdt op 1 oktober in Amersfoort een congres voor medici en deskundigen. Op een tuinbouwshow in Bovenkarspel liepen tientallen mensen een besmetting op. Jaarlijks krijgen in Nederland drie- tot vierhonderd mensen legionella. Enkele tientallen overlijden aan de ziekte.

Legionella pneumonie wordt verspreid door bacteriën in het water. Die vermenigvuldigen zich in stilstaand, lauw water. Ze verspreiden zich via waternevel, zoals bijvoorbeeld in een douche of bij een fontein. Wie de nevel inademt, kan longontsteking krijgen. Mensen die overlijden aan legionella, hadden al een verzwakte weerstand of een longaandoening.

Vinger aan de pols

Volgens Van der Kooij houdt Nederland nauwlettend de vinger aan de pols bij wateropslagplaatsen als koeltorens en afvalwaterbassins. Ook controleren waterleidingbedrijven voortdurend de temperatuur van de leidingen en bouwen zij nieuwe leidingen die een goed verval hebben. Daarnaast is er veel voorlichting over het voorkomen van de veteranenziekte, bijvoorbeeld in kleedkamers en op campings.

"Je zou heel veel chloor, in feite de verboden stof monochloromine, moeten toevoegen om legionellabacteriën in drinkwater te doden. Dat veroorzaakt te veel nare bijeffecten'', aldus Van der Kooij. Bovendien loopt een derde van de Nederlandse zieken de aandoening in het buitenland op, onder meer in vakantieresorts.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Drent

    Met die eigen bronwater (bemaling) en een Smiths hoge temperuurketel hebben we die rommel helemaal niet nodig in het water.
    Wel middel is wel degelijk erger als de pijn, wanneer stierf er voor het laatst iemand aan legionella?

Of registreer je om te kunnen reageren.