Home

Achtergrond 170 x bekeken

Celstraf voor verdachte valkuilenzaak

De rechtbank in Roermond heeft vandaag de 25-jarige Ferry B. uit Maasbracht in de zogeheten valkuilenzaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat hij scherpe pinnen en latjes heeft geleverd, waarmee in 2008 in de Heldense bossen in Noord-Limburg drie valkuilen zijn gemaakt. Twee mensen vielen in de kuilen en raakten gewond.

De rechtbank vindt dat B. medeverantwoordelijk is voor meerdere pogingen tot zware mishandeling. Er is volgens de rechtbank geen sprake van poging tot doodslag. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk geëist.

Hoewel hard bewijs ontbreekt, is de rechtbank ervan overtuigd dat B. medeverantwoordelijk is voor het graven en realiseren van de drie valkuilen. De man heeft toegegeven dat hij voor één valkuil scherpe pinnen en latjes heeft geleverd, maar dat hij er verder niets mee te maken heeft. "De drie kuilen lijken zo veel op elkaar dat het zeer aannemelijk is dat ze door dezelfde daders zijn gemaakt'', aldus de uitspraak.

B. liet tijdens de zitting weten dat hij handelde in opdracht van de 38-jarige Johan van L. Die vroeg hem om spullen te leveren voor het maken van valkuilen. B. zei dat Van L. daarmee hennepplantages op een privéterrein wilde beschermen tegen indringers. Als hij had geweten dat Van L. valkuilen ging graven op openbare bospaden, had hij de materialen nooit geleverd. De rechtbank ging niet mee in die uitleg. "B. heeft willens en wetens het risico genomen dat de valkuilen werden gegraven in een openbaar bosgebied.''

De rechtbank is er ook van overtuigd dat B. heeft samengewerkt met een of meer mededaders. Of ook Van L. daarbij is betrokken, hield de rechtbank in het midden. Van L. ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. De man is nog verdachte, maar het is nog niet duidelijk of hij voor de rechter moet komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.