Home

Achtergrond 314 x bekeken

CZAV-voorschotprijs tarwe op 100 euro per ton

Coöperatie CZAV betaalt voor tarwe een voorschotprijs uit van 100 euro per ton, exclusief btw.

Dat is ruim eenderde minder dan vorig jaar (155 euro per ton). "Het is niet verantwoord om hiervoor tarwe te telen", constateert Ko Francke, adjunct-directeur van CZAV.

De graanoogst is binnen twee weken binnengehaald in het CZAV-gebied. De opbrengsten zijn goed. Voor alle kwaliteiten tarwe betaalt CZAV een voorschot uit van 100 euro per ton en alle brouwgerstrassen leveren de teler een voorschot van 95 euro per ton op, alles exclusief btw.

De mondiale graanmarkt bepaalt grotendeels de voorschotprijs van de zuidelijke coöperatie. Deze markt, die onderhevig is aan sterke schommelingen, vertoont lage noteringen door het verminderde verbruik in de veevoersector en de hoge productie in West-Europa dit jaar en vorig jaar. "In onze pool betalen wij de telers nu al een marktconforme voorschotprijs die ze direct op hun bankrekening terugzien" zegt Francke. "Van oplevingen in de markt profiteren zij later in het seizoen in de vorm van een nabetaling."

Hij verwacht teleurgestelde reacties van telers richting de markt. "De prijs die we bieden is niet kostendekkend. Akkerbouwers kennen de markt en zijn de druk wel gewend. Onze hoop is gevestigd op ontwikkelingen in de komende winter. Het kan nog alle kanten op."

Of registreer je om te kunnen reageren.