Home

Achtergrond 212 x bekeken

Burgemeester Winschoten mocht circus niet weigeren

De burgemeester van Winschoten mocht Circus Renz in 2007 geen vergunning weigeren.

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Toenmalig burgemeester Janny Vlietstra weigerde destijds de vergunning op grond van regels voor dierenwelzijn in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Winschoten. Volgens de Raad van State mogen in de APV echter geen extra regels worden opgenomen voor dierenwelzijn, aangezien dat volledig wordt geregeld in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

In oktober 2008 stapten Circus Renz en de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen naar de rechter in Groningen. Die stelde hen toen in het gelijk. In hoger beroep heeft de Raad van State nu de juistheid van de uitspraak uit 2008 bevestigd. De huidige burgemeester van Winschoten, Pieter van der Zwaag, is teleurgesteld, maar is blij met de maatschappelijke aandacht voor het welzijn van circusdieren die de weigering van de vergunning tot gevolg heeft gehad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.