Home

Achtergrond 345 x bekeken

Breeders Trust wil draagvlak voor licenties aardappelras

Breeders Trust heeft het eerste jaar van haar bestaan gebruikt om draagvlak te scheppen voor de inning van licenties van beschermde aardappelrassen. Dat meldt woordvoerder Jan Hoogenboom.

Breeders Trust is vorig jaar opgericht door de pootgoedhandelshuizen HZPC en Agrico en de Duitse branchegenoten Europlant en Solana. Dit jaar heeft C. Meijer zich aangesloten. Breeders Trust moet illegaal gebruik van pootaardappelen opsporen.

Breeders Trust heeft extra aandacht geschonken aan België, zegt Hoogenboom. "België heeft de EU-regels voor farm saved seed nog steeds niet in haar eigen wet opgenomen. Daardoor zijn in België de kwekersrechten voor nationaal beschermde rassen anders dan voor Europees beschermde rassen. Dat leidt tot verwarring."

Breeders Trust heeft ook onderzoek gedaan naar vermeerdering van pootaardappelen op verschillende bedrijven, die gezamenlijk opereren. Hoogenboom: "Daarbij is niet altijd helder wie kwekersrecht moet afdragen. Dit heeft nog niet tot conclusies geleid."

Of registreer je om te kunnen reageren.