Home

Achtergrond 199 x bekeken

Brabant Water werft bij veebedrijven

Enkele tientallen intensieve veehouderijbedrijven in het werkgebied van Brabant Water zijn sinds eind vorig jaar zijn overgeschakeld op de verstrekking van leidingwater aan hun dieren.

Dat meldt de Brabantse watermaatschappij. Brabant Water maakt sinds vorig jaar september werk van de intensieve veehouderijsector. Er is een accountmanager aangesteld voor de sector en de maatschappij besteedt meer aandacht aan de reclame en promotie van leidingwater voor de veehouderijsector. De accountmanager kan in principe veehouders gedegen van advies dienen als het gaat om zaken rond de kwaliteit van drinkwater voor vee.

Op het ogenblik maakt volgens de waterleidingmaatschappij ongeveer 46 procent in de varkens- en pluimveesector gebruik van leidingwater en 54 procent van eigen bronwater. Volgens een woordvoerder van Brabant Water maken veehoudes vaak keuzes op momenten van bedrijfsuitbreiding of nieuwbouw. De maatschappij biedt op de website een module om een berekening van de kosten te maken voor het eigen bedrijf. "Het is onmogelijk om in zijn algemeenheid iets te zeggen over de kosten van leidingwater ten opzichte van de kosten van een eigen bronwaterinstallatie", aldus de woordvoerder.

Tussen 1950 en 2000 maakten steeds meer intensieve veehouderijbedrijven uit kostenoverwegingen de keuze voor een eigen bron voor de drinkwatervoorziening van hun dieren. Dergelijke installaties vergen echter veel onderhoud.

Of registreer je om te kunnen reageren.