Home

Achtergrond 280 x bekeken

'Boeren weten nu wat ze moeten met Varkensbesluit'

Varkenshouders we­ten nu wat ze moeten doen. Zo re­ageert LTO-varkenshouderij voorzitter Annechien ten Have op de eerste controleresultaten van de AID op de naleving van het var­kensbesluit.

De dienst constateer­de vooral afwijkingen op het ge­bied van afleidingsmateriaal en de verlichting van stallen. Ten Have vermoedt dat veel zeugenhouders zich er niet altijd van bewust zijn dat ook de indivi­dueel gehuisveste dieren moeten beschikken over afleidingsmate­riaal. De geconstateerde afwijkin­gen vindt ze niet onoverkomelijk. De uitgedeelde processen ver­baal voor grote overtredingen op het gebied van de vloeruitvoering (volledig rooster in plaats van ge­deeltelijk rooster en te korte zeu­genboxen) vindt ze terecht.

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV zegt niet zo heel veel met de bevindingen van de AID te kunnen. ”Wat is een overtreding? Je kunt altijd wel iets vinden op en varkensbedrijf. Op een auto­snelweg rijden ook altijd auto’s te hard.” Zwanenburg vindt het dan ook niet terecht dat in de berichtge­ving weer de indruk ontstaat dat er op een groot deel van de bedrij­ven van alles mis is. ”Er zijn slechts enkele processen-verbaal uitgeschreven voor echt forse overtredingen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.