Home

Achtergrond 477 x bekeken 29 reacties

Boer brengt oogst naar voedselbank

Agrariër Wim van de Burgwal uit Ens is het zat dat hij bijna geen cent krijgt voor zijn wortelen.

Daarom gaat zijn worteloogst in zijn geheel naar de voedselbank. Dat heeft hij donderdag laten weten.

Van de Burgwal verwacht de komende weken in totaal honderd ton wortelen van het land te halen. Vier weken lang gaat er een vrachtwagen met 25 ton wortelen naar een voedselbank in Nederland. Hij overlegt nog naar welke voedselbanken de oogst gaat. De wortelen brengen momenteel volgens Van de Burgwal slechts een paar cent per kilo op. "Terwijl de consument er in de supermarkt één euro voor moet betalen. Dat is niet normaal.'' Hij hoopt dat meer agrariërs zijn actie zullen volgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cinicus

  wat is nu precies de misstand dan?

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  we leven in een markt van vraag en aanbod zegt iedereen... maar de winkelprijzen varieren nauwelijks! Bij lage grondstofprijzen horen lagere winkel prijzen zodat de consument van ons harde werken profiteert! Als de versproducten in de schappen goedekoper worden stijgt de vraag weer en stijgen ook de grondstofprijzen. Nu is het zo dat de supermarkten altijd de maximale marge pakken! de vraag niet toeneemt en de supermarkt de lachende derde is met de hele grote marges. De enige manier om vraag en aanbod in balans te brengen is een deel van de productie te vernietigen of weg te geven. Verkopen voor kostprijs op de weekmarkt lijkt me ook een leuke optie. Eens kijken hoe snel de prijzen bij de groentekraam verderop dalen.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Een ding is duidelijk, het is niet de schuld van de consument en evenmin van de retail dat de prijzen te laag zijn. Vorig jaar waren die immers wel bereid fors meer te betalen toen er sprake was van tekorten. De overschotproductie zorgt er voor dat de prijzen zo laag zijn. En uiteraard kan een boer zijn gewassen of dieren niet een tijdje "uit" zetten.
  Maar toch speelt de landbouwsector wel degelijk een rol in het hele spel. Het enige waar op aangedrongen wordt is dat alle maatregelen uit de kast gehaald worden om boeren maar door te kunnen laten produceren: vervroegde inkomenssteun, exportsubsidies, etc. Als de landbouw als geheel te veel kan produceren is het laatste wat ze kan gebruiken maatregelen om die productie hoog te houden. Schelden op de politiek, de supermarkten of de consument helpt daar allemaal niet aan.
  Afgelopen week was een heel goed voorstel van Jaap Haanstra en Jeroen Kloos opgenomen in de Nieuwe Oogst. Strekking hiervan: het landbouwbeleid moet zodanig zijn dat teelt van biobrandstof kostendekkend wordt. Daarmee kunnen alle sectoren indirect gereguleerd worden. Immers: willen wortelafnemers niet genoeg betalen, geen nood dan gaan we volgend jaar (of in het buitenland) wel koolzaad verbouwen als we daar wel wat mee kunnen verdienen.

 • no-profile-image

  Renske

  Ik veel respect voor deze actie! Hiemee geef je de kern van het voedselprobleem aan. Zelfs voor de hele wereld! Uitbuiten van boeren, overal ter wereld! Dat hier harde reacties opkomen was te verwachten. Ik ben het voledig met Ger uit Drente eens! Nu maar hopen dat de media dit goed oppakt. Armoede is er veel te veel, het is een schande dat dit nu nog is. Zelfs dat boeren en tuinders het zeer moeilijk hebben is en ernstige zaak. Velen werken het dubbele van de meeste mensen. Maar besteden zeer weinig voor zichzelf. Dit houdt een keer op, de jongeren beginnen er niet meer aan. En dan...!! Hongersnood!!

 • no-profile-image

  internetwerkt

  Beste boeren zeg ik dan maar als stadsmens. Hoe is het momenteel met de worteltjes? Ik ben de laatste die denkt dat de transactie werkelijk gaat plaats vinden. Ik stam nog uit de tijd dat zelfs mijn moeder op de fiets naar de boeren toe ging om eten te halen. Ik ben haar verhaal nooit vergeten en sterker nog, voorzie dat het ooit nog zal kunnen gebeuren in onze tijd. Daarom wil ik graag het vervolg van dit verhaal zien. Staan er inmiddels 100 stadsmensen op het veld om die worteltjes er uit te halen? Denk het niet maar laat me het even weten hoe dit afloopt graag. Houdt daarom deze discussie even in de lucht en ook deze : http://www.nujij.nl/boer-brengt-oogst-naar-voedselbank.6434443.lynkx

  Het is geen toeval dat ik het AGD bij ga houden. Melk ze :-)

 • no-profile-image

  landbouwer

  Het vuile uitbuitten door de retail moet eens afgelopen zijn, waarom grijpt de overheid niet in, die ******** in den haag laten de de boeren gewoon kapot gaan

 • no-profile-image

  Harm

  Bezorgde burger, jij hebt dus geen verstand van het agrarische wereldje. Als iedere boer het produkt gaat verbouwen waar nog wat aan te verdienen valt, is daar in no time teveel van. Het gaat erom dat er voor produkten een minimumprijs geboden wordt. Dat betekend dat de retail zijn marge daarbovenop plaatst. Het betekend dat het produkt iets duurder wordt, of de marge van de retail iets lager. Hiermee creeer je een constante aanvoer van een bepaald produkt, met enige speling door omstandigheden. De boer kan zelf bepalen wat er verbouwd gaat worden, en heeft enige zekerheid over de prijs. Nu begin je te zaaien omdat er vraag is, maar bij de oogst gooien ze de deur dicht. En een contract voor dat je begint te zaaien is er meestal niet.
  Dus burger, iedere boer is ondernemer en bereidt om het verlies te pakken, maar niet krijgen voor een produkt dat 10 keer over de kop gaat voordat het bij de consument is, dat noem ik ook uitbuiten.

 • no-profile-image

  respectvol

  Kost hem klauwen met geld, maar geeft goed de waanzin van de hedendaagse handel weer.

  Ik heb respect voor deze aktie.

 • no-profile-image

  nn

  Onder kostprijs geen voeldsel meer telen.
  Tarwe onder de 17 ct in de biobrandstof.
  Ontwikkelingslanden kunnen dan voor kostedekkende prijzen voeldsel telen . Slaven arbeid en ander vormen van uitbuiting zullen dan ook minder worden.
  Alle subsidie vormen afschaffen, en alle overheidsmedewerkers die dit regelen omscholen.

 • no-profile-image

  wim

  Al het geproduceerde voedsel kan wel naar de voedselbank, want men heeft toch geen drempel meer om daar heen te gaan, ik heb begrepen dat mensen(ZZP ERS) met weinig werk en een te hoge hypotheek (op duur huisje) hier ook al gebruik van maken. Kom op zeg, de voedselbank is een aanfluiting voor een eerlijke maatschappij.

 • no-profile-image

  Hans

  Bom dia Jac, como vai?
  goeie reactie kerel, maar je kunt Brasil niks verwijten, ze produceren voor de wereldmarkt en dat zonder subsidies en markt bescherming. Sadia en Perdigao zijn ondanks dat het giga multinationals zijn wel verantwoordelijk voor een grootgedeelte van de welvaart die zij brachten in de streken waar ze hun vleesverwerkende industrieen hebben neergezet. hieronder een stukje hoe de grote jongens tegen Brasil aan kijken
  BRAZIL’S ADVANTAGE – The country’s competitive advantages are leading to global outperformance:
  ? Highest crop yields worldwide (20% higher than US, 1.6 and 2.3 times higher than China and Eastern
  Europe respectively) due to favourable climate, elevation and land fertility
  ? WATER: Exporting agriculture is ‘de facto’ exporting water - Brazil has 20% of the world’s fresh water
  and twice as much rainfall as any other country
  ? Year-round growing season allows for two crops per year
  ? Highly competitive environment for trading and food processing companies ensures large farms
  control the market place
  ? Long-term macro, financial and political stability; business friendly environment
  ? Brazil to overtake US again shortly as largest exporter of soybeans; already largest producer of beef,
  chicken, coffee, sugar, orange juice
  ? Despite fertility and climate advantages, land prices still comparatively cheap by global standards (US$
  2,500 per hectare in target region, and 50 - 80% cheaper than comparable countries)

 • no-profile-image

  gert

  De misstand is dat de boer zo weinig beurt en dat de retailer een veelvoud voor het produkt krijgt,terwijl die er veel werk en zorg aan besteed ,dit wordt in de hand gewerkt door de NMA die er voor zorgt dat boeren en tuinders tegen elkaar worden uitgespeeld door de retailers

 • no-profile-image

  gert

  Bezorgde burger ,ik weet waarom u begint te schelden,omdat ik de spijker op de kop sla,dat schelden zegt meer over u dan over mij.met vr. gr Bezorgde Boer.

 • no-profile-image

  eppo

  Beste gert uut dr. Het is best dat u uw gal spuugd over alles en nog wat. Das nix verkeert aan, maar ik vraag me af of je nix beter te doen hebt? Ik kijk op deze website naar de berichten en gert uut dr. heeft weer gereageerd op BIJNA alle berichten. Dan moet je ook niet afreageren dat een 'bezorgde burger' uut assen dat ook op valt.

 • no-profile-image

  hans

  In Brazilië hebben ze dit een paar jaar geleden met sinasappels gedaan die toen ook geen stuiver waard waren.
  Met de actie hebben de sinasappeltelers de aandacht van de media gekregen, wat tot gevolg heeft gehad dat met behulp van, jawel, fairtrade,( ja echt, het is nog wel vanuit nederland opgezet) er een cooperatie is opgericht die voor de telers het sinasappelsap (geperst door hun cooperatie ) probeerd te slijten aan scholen, ziekenhuizen gemeentehuizen enz. , met wisselend succes.
  mischien kunnen die nederlandse boeren nog wat van hun arme collega's uit de derde wereld leren, voordat deze arme sloebers de nek wordt omgedraaid door, jawel, de gesubsidieerde export van, met overheidssteun geproduceerde kaas vanuit Nederland

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Paul, biobrandstof kost meer dan het opbrengt, zeg je. Is dat in energetische zin of in economische zin?
  Energetisch rendement is sterk afhankelijk van technische methode. Ik geloof niet in grootschalige fabrieken die producten over grote afstanden moeten aan- en restproducten afvoeren. Maar kleinere eenheden met gesloten mineralenkringlopen, daar geloof ik wel in.
  Momenteel worden allerlei biobrandstoffabrieken stilgelegd doordat de olieprijs te laag is (en door gesubsidieerde US-biodiesel). Als biobrandstof voor de huidige prijzen niet uit kan hoeft niets te zeggen. Over 10 0f 50 jaar zijn de energieprijzen heel anders.
  Ons huis is gebouwd in 1970. Bij de toenmalige olieprijzen konden zaken als dubbelglas, isolatie, zonnecellen, etc niet uit.
  Wat ik zou willen is een situatie waarbij de landbouw met de samenleving afspraken maakt dat zij energie mag leveren voor een kostendekkende prijs. Gevolgen voor de landbouw: zij heeft weer marktmacht tegenover de rest van de voedselketen. Gevolg voor de consumenten: de landbouw wordt niet verwaarloosd en kan voldoende voedsel blijven leveren.
  Paul denkt dat door dit systeem de voedselproductie uit Nederland verdwijnt. Daar geloof ik niks van. Nederland heeft daar te goede productieomstandigheden voor. Alleen is het nu zo dat het uitstekend gaat met de landbouw (de productie wordt maar niet lager) maar dat het zo beroerd met de boeren gaat

 • no-profile-image

  Hans

  reactie op jac sevenum.
  Als je het voedsel naar africa brengt dan draai je de africaanse teler de nek om.
  vroeger was er alleen honger in africa als er natuurrampen waren (droogte, overstroming) vanaf de jaren 60 toen wij onze teveel geproduceerde landbouwproducten dumpten in africa is de honger nog veel erger geworden. toen de eerst boot met kippepoten aankwam kon de africaanse kippenboer z'n schuur dicht doen en sinds die tijd hebben er nooit weer kippen in gezeten

 • no-profile-image

  dieter

  wat de boer krijgt voor een produkt zou verplicht in vetgedrukte cijfers op het prijsetiket in de winkels moeten staan zopdat iedereen zou kunnen zien dat de warenhuizen geen liefdadigheidsinstellingen zijn .

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Beste landbouwer. Het vuile uitbuiten door de retail? Jij bent toch ondernemer. Verzin er wat op, en blijf niet op je kont zitten. Bijv. zaai wat klaprosen in en verkoop je wortels of what ever als klaproosui aan de burgers of buitenlui voor een redelijke prijs. Of ga met een aantal collega,s eens om de tafel om een streekproduct op te zetten en plaatseljk af te zetten. In Duitsland en Frankrijk is dat heel normaal. Wees creatief.

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Beste Gert uut Dr.
  In plaats van hier altijd je gal op van alles en nog wat te spuwen, kun je ook beter je kwaliteiten omzetten in positieve dingen. En kom mij niet aan met 'je bent een onbenul' , want ik heb meer verstand van de agrarische sector als jouw, denk ik.

 • no-profile-image

  ambtenaar

  maar het voedsel mag niet duurder worden hoor want ik heb studerende kids en die willen ook op vakantie en mobiele telefoon en de huur van hun pretflat is zo hoog en met een paar weken al weer met kerst vakantie in oostenrijk en heb net een nieuwe auto gekocht en de contibutie van de golfclub is omhoog gegaan en ben van de SP voor een sterk en sociaal europa.het geld van de boeren moet besteed worden aan ontwikkelings hulp dus geen inkomstentoeslagen meer maar de voedselprijzen omlaag.en meer geld naar afrika zodat de boeren daar voor een laag loontje eten voor europa kunnen produceren zodat wij in welvaart en rijkdom kunnen blijven leven en kunnen consumeren.toch?

 • no-profile-image

  Bert Willemsen

  Waar slaat deze reactie nou weer op, gewoon negatieve onzin.

  Als je echt denkt dat iedereen de boeren/tuinders laat barsten heb je het echt mis. Iedereen jeeft voedsel nodig, dat weet onze regering ook wel, probeer eens positeif te denken in OPLOSSINGEN, is dat nofg niet vaak genoeg gezegt.

  Maar ik heb echt respect voor deze actie, en geeft een duidelijk signaal.

  Waarom worden de veilingen niet weer VOOR de agrarieres?

 • no-profile-image

  gert

  Meer van dit soort acties zijn gewenst om publiciteit te geven aan deze misstanden

 • no-profile-image

  afegkeurd en bijstandsmoeder met kinderen

  Hulde Wim van de Burgwal zo help je de arme nederlanders ook eens een gezond extraatje te hebben, want er is echte armoede, en zo hoop ik dat er meer boeren zijn die hun oogst, die anders doorgedraaid zou worden, beschikbaar wil stellen aan voedselbanken.
  DANJEWEL

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Het maken van biobrandstof kost meer dan het opleverd. Willen jullie met subsidie ervoor zorgen dat boeren zonder steun voldoende inkomsten hebben? En dan gaan ahold en tesco en companen de land en tuinbouwproducten uit goedkopere landen halen en zijn we weer bij af. Er zal aardig wat regelgeving moeten komen om dat te verhinderen.

 • no-profile-image

  tuin-akkerbouwer

  dit is heel spijtig ,een goede manier om in de media te bereiken, maar hier komt geen inkomen van binnen , het word tijd dat er verandering in de markt komt , de winkels houden de prijzen kunsmatig hoog ,afzetorganisaties spelen onder een hoedje ,het is een groote bende, het enige slachtoffer is de teler , op dit moment is het niet lang vol te houden ,dat is erg zuur als je een opvolger bent van 25 jaar en barst van de spirit , zou graag mee aandacht willen om het probleem aan te pakken ,in het vakblad ,groente en fruit

 • no-profile-image

  tine

  Het valt mij op dat er altijd gepraat wordt om de productie voor kostprijs (proberen) te verkopen op b.v. boerenmarkten. Zie John Brabant en Huib Rijk. De teler moet dus voor niks werken en blij zijn dat hij/zij net zoveel inkomen heeft of hij/zij nu wel of niet werkt? Er mag best wel wat aan verdiend worden. Als er minimaal 10 ct per kilo/stuk bovenop komt is de prijs nog altijd lager dan in de winkel. Of wordt in de kostprijs óók meegenomen dat er voedsel, kleding enz. van betaald kan worden?

 • no-profile-image

  Jac

  het klopt dat de prijzen in de winkel vaak schandalig hoog zijn tov wat de boer er voor krijgt. Maar ja, de supermarkt mag dat vragen, is hun recht. Dat wij agrariers leveren onder onze kostprijs is uiteindelijk ons eigen probleem niemand heeft gezegd dat we moeten leveren tegen een te lage prijs toch?
  vraag en aanbod.
  Maar om nu gratis groenten, wortelen te gaan geven aan de voedselbank dat gaat mij te ver! veelal mensen die door eigen toedoen in de schuldsanering zitten gratis eten gaan geven? no way ik niet dan laat ik het nog liever rotten. eerst schulden maken voor luxe artikelen en dan het eten voor niets krijgen, dat kan er bij mij niet in. Er is ook niemand die mij iets komt brengen als ik failliet zou gaan dan komen ze ook alleen maar halen en zeggen ze dat dit een risico is van zelfstandig ondernemer zijn Dus afschaffen die voedselbanken. en breng het voedsel maar naar afrika waar mensen wonen die het echt nodig hebben of gewoon brandstof van maken.

 • no-profile-image

  Jac

  Bom dia Hans, ik heb niet gezegd dat je met subsidie hier geteelde produkten in afrika moet dumpen. Het ging er mij alleen om dat als je voedsel gratis weg geeft dat je het dan geeft aan mensen die het echt kunnen gebruiken. Je weet waarschijnlijk ook wel dat afrikanen meestal voedselhulp krijgen als er in amerika/europa een overschot is en niet direct wanneer ze het nodig hebben. En wat betreft handel verstoren, volgens mij komt er veel kippenvlees uit Brasil naar europa ook voor dumpprijzen waar men hier ook niet echt mee kan concurreren, terwijl voor wat ik gezien heb Sadia en Perdigao ook niet echt geweldig met hun boeren omgaan ( in 1996) En voor wat betreft africa, ik ken voorbeelden van de tegenwoordige ontwikkelingswerkers, wereldverbeteraars die veel geld kosten maar niet echt vruchtbare zaken afleveren in afrika, het lijkt er meer op of ze hun eigen biologische kleinschalige studentenvisie op willen leggen aan boeren daar dan dat ze ze werkelijk vooruit helpen.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.