Home

Achtergrond 423 x bekeken 7 reacties

'Bio' boert goed tijdens recessie

De economische malaise lijkt weinig invloed te hebben op de omzet van biologische levensmiddelen in de supermarkten.

In de eerste helft van dit jaar is die met 10 procent gestegen, tegenover een omzetgroei van 2,9 procent voor de omzet van supermarkten in het algemeen, meldt de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw. Brood en vleeswaren droegen het meest bij aan de groei. De omzet daarvan steeg met 40 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008. Een woordvoerder van de task force spreekt over een 'inhaalslag'. Fabrikanten van brood en vleeswaren zijn later in de markt van biologische producten gestapt dan die van melk of verse groente.

Biologische voeding heeft in ons land een marktaandeel van ruim 2 procent. In de supermarkten wordt zo'n 44 procent van de biologische voeding verkocht, meer dan in speciaalzaken, door cateringbedrijven of bij de boer. De task force kwam tot stand op initiatief van het ministerie van LNV. Hierin is de hele keten, van boeren tot detailhandel, vertegenwoordigd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Natuurlijk heeft de bio-consumptie geen last van de recessie. Het zijn hoofdzakelijk politici en ambtenaren die het zwaar gesubsidieerd in hun kantines wegpruimen. Dat is hun eigen beleid, op kosten van de belastingbetaler.

 • no-profile-image

  gert

  Ook de reclame voor bio-produkten is zwaar gesubsidieerd.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  ho ho, deze discussie gaat jammer genoeg de verkeerde kant op. Ik heb met mijn opmerking enkel (enigszins cynisch) willen benadrukken dat het wel vreemd is dat vraaguitval de reden zou zijn voor lage prijzen terwijl anderzijds de biologische landbouw veel te weinig profiteert van de omzetstijging.
  Het onderwerp subsidie is niet ter sprake geweest, en ik hoop van harte dat de biologische boeren flink kunnen profiteren van de aantrekkende vraag.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou nou, als vraaguitval echt de oorzaak is van de slechte prijzen in de sectoren, dan moeten de biologische boeren met deze omzetstijging nu toch wel goud geld verdienen. En ook de personeelslasten zullen toch wel flink dalen met de toenemende werkeloosheid. Of eh.....klopt dit allemaal niet?

 • no-profile-image

  Jophan

  Misschien heeft de biologische boer geen last van de recessie omdat die naast, dat ze biologisch zijn, ook als ondernemer goed bezig zijn: gewoon niet meer maken wat je kunt verkopen tegen een eerlijke prijs. De gangbare boer denk vaak: de prijs is te laag, dus bijbouwen en de productie opschroeven om de kosten te drukken. Vaak is daarvan het gevolg dat de kostprijs nog veel harder onderuit gaat. Gevolg alweer een jaar niks verdiend! Dit is eigelijk dommer dan dom ondernemen!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ho, ho, ho. Bioboeren hebben een beperkte doch vaste klantenkring die er geld voor over hebben om hun consumptiewensen te bekostigen. Daarom hebben zij geen last van deze recessie. Kwestie van prioriteiten stellen van de consument. Verder heeft Leen Emmeloord ook een punt.

 • no-profile-image

  ekootje

  Ik begrijp jullie frustratie niet hoor. Volgens mij is zowat de hele Nederlandse landbouw gesubsidieerd. Onlangs is nog besloten om de melkconsumptie te promoten; met Europees geld. En volgens mij beuren onderstaande personen, mits landbouwer natuurlijk, ook toeslagrechten;subsidie! Kippevlees wordt tegenwoordig toch ook met EU-subsidie gepromoot?!? Als ik zo nog effe door ga krijgt de biolandbouw nog het minste subsidie!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.