Home

Achtergrond 231 x bekeken

Belang appel groeit in krimpende Russische import

Het aandeel appel in de fruitimport van Russische importeurs groeit, blijkt uit cijfers van de Russische statistische dienst.

Bijna één op de drie vruchten is een appel. Dat was vijf jaar geleden nog één op de vijf. Rusland noteerde dit jaar echter een daling van de totale fruitinvoer van 6 procent. Die daling is gering in vergelijking met de totale importdaling van 41 procent sinds begin dit jaar. De daling van de fruitinvoer is een breuk met de trend van de laatste jaren, waarin het volume gemiddeld met 12 procent groeide.

Bij het ingevoerde pakket fruit lieten de Russen vooral het exotische fruit liggen. Het aandeel in het totale invoervolume daalde van 27 naar 10 procent, zo blijkt uit de gegevens. Het aandeel citrusfruit groeide wel. De daling van de fruitinvoer lijkt vooral het gevolg van de gestegen prijzen, als gevolg van de ongunstiger roebelkoers. Fruit werd daardoor 15 procent duurder. Het consumptiepatroon van de Russen wijkt nog af van andere landen. De consumptie ligt op 34 kilo per hoofd van de bevolking, terwijl Amerikanen 126 kilo eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.