Home

Achtergrond 160 x bekeken

BV kan pas vanaf oprichtingsdatum belastingplichtig zijn voor de Meststoffenwet

Een BV is pas vanaf de oprichtingsdatum belastingplichtige voor de Meststoffenwet. Dit houdt in dat de zogenaamde ‘voorperiode’ geen effect heeft op de Meststoffenwet.

De ‘voorperiode’ wordt overigens voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting wel erkend. Bij een oprichting van een BV dient er met dit verschil in behandeling rekening gehouden te worden.

Kort samengevat is de uitspraak van de Hoge Raad de volgende:

A heeft vanaf 1 maart 1996 het eenmansbedrijf Mest en Fouragehandel A gedreven. Op 4 december 1998 is bij de Kamer van Koophandel geregistreerd dat de onderneming met ingang van 1 januari 1998 is opgeheven.
Op 26 september 1998 heeft A een voorovereenkomst ondertekend tot oprichting van X BV (belanghebbende). Blijkens deze voorovereenkomst zullen de resultaten van de onderneming – die voorheen in het eenmansbedrijf werd gedreven – met ingang van 1 januari 1998 voor rekening van X BV komen.

Op 27 november 1998 is de BV opgericht. Aan belanghebbende is voor het gehele jaar 1998 een naheffingsaanslag in de heffing van intermediaire ondernemingen opgelegd.Volgens de Hoge Raad ten onrechte. Belanghebbende kan pas vanaf oprichtingsdatum ondernemer zijn in de zin van art. 29 Meststoffenwet. De tot en met 26 november 1998 verschuldigde heffing kan daarom niet van belanghebbende worden nageheven.

Meer informatie: Hoge Raad 10 juli 2009, nummer 08/02230
Hof Den Bosch 15 april 2008, nummer 04/01120

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.