Home

Achtergrond 155 x bekeken

Akkoord EU en Oekraïne over gasleveringen

De EU en Oekraïne hebben afspraken gemaakt die moeten voorkomen dat de gastoevoer uit Rusland de komende winter opnieuw in gevaar komt. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat bekendgemaakt.

Hij liet weten bijzonder blij te zijn met de overeenkomst.

Oekraïne heeft toegezegd zijn verouderde en door corruptie geteisterde gassector te hervormen. Het armlastige land krijgt in ruil daarvoor leningen van de EU en een aantal financiële instellingen om zijn gasrekeningen aan Rusland te kunnen betalen. Dinsdag keurde het Internationaal Monetair Fonds al een lening van 2,4 miljard euro aan Oekraïne goed.

De EU is voor de levering van Russisch gas afhankelijk van de doorvoer door Oekraïne. Door betalingsproblemen van Kiev draaiden de Russen de afgelopen winter de gaskraan dicht, waardoor een aantal Oost-Europese landen in de kou kwam te zitten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.