Home

Achtergrond 164 x bekeken

Actie in Utrecht voor verdwenen personen

De Nederlandse mensenrechtenorganisatie Aim for human rights laat zaterdag voorbijgangers in de Utrechtse binnenstad ballonnen oplaten voor mensen die door hun regering zijn ontvoerd en vermoord.

Aan de ballonnen zit een flyer met informatie over gezochte personen. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. Bij de actie zijn ook familieleden van verdwenen personen aanwezig, zoals de Argentijnse Alejandra Slutzky wier vader verdween. "In Argentinië zijn de verdwenen mensen van toen, de spoken van nu. De straffeloosheid en het feit dat ze worden gemist door hun geliefde, familie en vrienden blijft de samenleving ontwrichten.''

De actie is onderdeel van de Internationale Dag tegen Verdwijningen, zondag. Aim for human rights hoopt met de actie aandacht te trekken voor het internationale Verdrag tegen verdwijningen van de Verenigde Naties. "Dat is door de Nederlandse overheid ondertekend, maar nog niet geratificeerd'', aldus campagneleider Dave Hardy. De overeenkomst is inmiddels door dertien landen bekrachtigd. "Het verdrag heeft twintig ratificaties nodig om in werking te kunnen treden. We hopen dat het er eind dit jaar ligt'', zegt Hardy.

"Het verdrag dwingt overheden nieuwe verdwijningen te voorkomen, door bijvoorbeeld registratie van gevangenen'', legt Hardy uit. Volgens de mensenrechtenorganisatie verdwijnen er wereldwijd nog steeds burgers door toedoen van de overheid. "De verdwijningen in Argentinië zijn het meest bekend, maar recent verdwenen er burgers in onder meer Sri Lanka, Rusland en Irak'', aldus Hardy. 'Van de honderdduizenden personen die sinds de jaren zeventig verdwenen, is maar een enkeling levend teruggevonden.''

In Nederland zijn geen gevallen bekend van mensen die door toedoen van de overheid zijn verdwenen, aldus Aim for human rights.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.