Home

Achtergrond 202 x bekeken

Aardappelopbrengst België daalt 11,4 procent

De hectareopbrengsten van de aardappelen in België vallen 11,4 procent lager uit dan vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête van de studieclub van de boerenbond ABS.

Volgens de enquête blijft de aardappeloogst dit jaar veel kleiner dan eerder verwacht. Op grond van een areaalgroei van 16 procent in België werd uitgegaan van een groot aardappelaanbod. De hectareopbrengsten worden nu echter geraamd op 41 ton, terwijl vorig jaar 46,3 ton per hectare werd geoogst. Ook ten opzichte van 2007 vallen de opbrengsten lager uit, aldus ABS.

”Door de droogte op dit moment is het groeipotentieel van de aardappelen veel kleiner dan in voorgaande jaren. Bovendien kan de droogte nog een tijd aanhouden. De huidige marktprijs van 5 euro per 100 kilo is daarom geen realistische weergave van de te verwachten marktontwikkeling”, benadrukken de aardappelstudieclub ABS en de aardappeltelersvereniging United Potato Growers of Belgium (UPGB).

Of registreer je om te kunnen reageren.