Home

Achtergrond 238 x bekeken

Zuid-Korea en Europese Unie eens over vrijhandelsakkoord

De Europese Unie sluit voor december met Zuid-Korea een vrijhandelsovereenkomst. Dat zei de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt. Voor de export van landbouwproducten is een deal positief.

Reinfeldt deed de uitspraak tijdens het staatsbezoek van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak. Aan de overeenkomst gingen 26 maanden van onderhandelingen vooraf.

Frankrijk en Duitsland vrezen de goedkope import van Koreaanse auto’s maar Zuid-Korea is bevreesd over toenemende import van landbouwproducten. Op dit moment wordt jaarlijks 200.000 ton varkensvlees uit de EU ingevoerd. Dat is de helft van de markt.

De Koreaanse boerenleiders vrezen dat nu ook de import van melk, yoghurt en melkpoeder toe zal nemen. De appel- en perenprijs ligt volgens het dagblad Joongang-Ilbo in Europa 50 procent lager dan in Zuid-Korea, terwijl ook de prijs van pluimveevlees ongeveer de helft lager is.

Volgens Reinfeldt wordt de uitkomst van de onderhandelingen nu met de 27 lidstaten besproken. Op dit moment is de waarde van Koreaans-Europese handel 76 miljard euro waard.

Een overeenkomst is pijnlijk voor de VS, met wie Zuid-Korea nog geen overeenkomst heeft gesloten. De door president Barack Obama aangestelde handelsvertegenwoordiger Ron Kirk, noemde een door de voorgaande regering opgesteld voorstel voor een verdrag "oneerlijk".

Of registreer je om te kunnen reageren.