Home

Achtergrond 224 x bekeken 6 reacties

'Zuid- en Oost-Europa krijgt uitstel kooiverbod'

Sommige Zuid- en Oost-Europese landen krijgen vijf jaar uitstel voor het kooiverbod.

Leghennenhouders in die landen mogen hun dieren daarmee tot 2017 in traditionele kooien houden. Zij zijn te laat begonnen met de omschakeling van traditionele kooien naar alternatieve huisvesting voor hun dieren, zodat zij daarmee niet klaar zijn voor het officiële Europese kooiverbod in 2012. Dat zei Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, vandaag op de vergadering van de sectorcomissie Eieren van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Oplaat, de voormalige landbouwwoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer, heeft de geluiden over het uitstel van het kooiverbod voor sommige Oost- en Zuid-Europese landen opgevangen in Brussel. Jan Wijnen, PPE-bestuurslid en voorzitter van de kring leghennenhouders van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders maakt zich grote zorgen over de concurrentie van traditionele kooi-eieren uit Zuid- en Oost-Europa vanaf 2012.

Vanaf dat jaar geldt de code 3 voor eieren uit verrijkte kooien en koloniehuisvesting. "Dan kunnen we niet meer controleren of de eieren uit traditionele of verrijkte kooien of koloniehuisvesting komen. Leghennenhouders, die dan nog illegale traditionele kooien hebben, kunnen hun eieren dan gewoon met code 3 afzetten", zegt hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cyriel

  Inderdaad, als zij mogen wachten, dan de pluimveehouders hier ook. Of moeten we hier weer "het beste jongetje van de klas" spelen met geld van de pluimveehouders?

 • no-profile-image

  klaas kip

  Jan Wijnen maakt zich druk over een ei code 98% van de buitenlandse leghennen houders heeft geen eens een printer.
  bij de pakstations in Duitsland worden deze eieren gewoon voorzien van een D en mogelijk een 1of 2 simpel de Duitsers willen geen buitenlandse eieren en zolang er geen controle is bij de pakstations (s àvonds na 5 uur) blijft dit de gewone gang van zaken .
  Nu zullen ze wel weer roepen dat de pluimveehouders hier de schuld van zijn het is simpel als ze je eieren niet komen ophalen als je print ben je snel klaar als pluimveehouder waarom zou je dan in een printer investeren.
  Het echte probleem zit dat de handel te veel zegen schap heeft in allerlei organisaties zo dat dit probleem nooit wordt opgelost het zijn zij immers die hier goud aan verdienen.
  Je kan deze code veel transparanter maken door de handel een andere kleur te laten printen dan de leg hennen houders kan je gelijk zien waar men fraudeerd.
  Maar het probleem wil men niet oplossen deze week heeft LNV er weer mee ingestemd dat eieren die rechtstreeks naar de industrie gaan niet geprint hoeven te worden dit is niet controleerbaar eieren zijn op deze manier gewoon uitwisselbaar en wat voor voordeel geeft dit aan de pluimveehouder een paar honderd Euro per jaar aan inkt en de handel verdiend hier weer duizenden Euro`s aan.

 • no-profile-image

  martien

  plakken wij er toch ook gewoon 5 jaar aan vast... simpel toch, kan de markt voor scharrel zich tenminste ook ongedwongen vormgeven!

 • no-profile-image

  Harm

  Level playing field: wij ook gewoon wachten. En compensatie voor diegene die zijn nek heeft uitgestoken en wel klaar is met omschakelen. Waarom lopen wij toch steeds weer voor? Nederlandse ondernemers willen heel graag, maar worden telkens teleur gesteld door de politiek. Ben benieuwd of Verburg haar stem laat gelden. De NVP zal er in ieder geval wel alles aan doen om gelijkheid te behouden.

 • no-profile-image

  A. Janssen

  Feiten moeten verteld worden en met een realistisch actie ondervangen worden. Gelukkig hebben we de NVP die in ieder geval dit wel doet. De volgende stap is nu dat ook de Nederlandse Pluimveehouder in hetzelfde klasje terechtkomt als de andere deelnemers van de Europesche Unie. De NOP zal dus nu met de billen bloot moeten en ook voor uitstel gaan pleiten. De bestuurders zullen even niet naar hun eigen bedrijfsachtergrond moeten kijken en de hun leden ondersteunen die wel voor uitstel gaan. Het mes snijdt aan twee kanten, want investering per kip blijft laag en scharrelmarkt wordt niet overvoerd.

 • awknop

  Een heffing op batterijeieren lijkt me nu toch wel zinvol. Moet je eens kijken hoe snel ze dan in Oost- en Zuid-Europa kunnen omschakelen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.