Home

Achtergrond 233 x bekeken 2 reacties

Zeeuwse teler onvoldoende bodemkennis

De bodem is voor de meeste Zeeuwse akkerbouwers een onbekend terrein, blijkt uit onderzoek van DLV Plant.

Ze merken wel dat de bodemvruchtbaarheid afneemt en dat er nodig iets moet gebeuren om de negatieve spiraal te doorbreken. Het gebrek aan kennis over de bodem maakt het lastig om knelpunten aan te geven en een oplossingsrichting te kiezen. Zeker als gaat om oplossingen die pas op langere termijn zichtbaar worden.

DLV Plant voerde afgelopen winter in opdracht van de provincie Zeeland en samen met ZLTO Projecten en het Louis Bolk Instituut onderzoek uit naar knelpunten in de bodemvruchtbaarheid van de provincie. Hiervoor zijn zo’n 230 akkerbouwers ondervraagd. Ook werden vijf regiobijeenkomsten georganiseerd met een klein groepje ondernemers.

Een aantal problemen komt in verschillende regio’s terug. Aaltjes, organische stof, bodemverdichting en storende lagen worden bijvoorbeeld veel genoemd. Sommige regio’s lopen tegen specifieke problemen aan, zoals een teveel aan wormen op Schouwen-Duiveland en verdrogende plaatgronden op Noord-Beveland.

Veel akkerbouwers noemen aanpassingen op de zware mechanisatie en intensiteit van het bouwplan als oplossingsrichtingen. DLV noemt in haar rapport meer organische stof, een betere structuur zonder storende lagen en een efficiëntere bemesting als maatregelen die een positief effect hebben op het vasthoudend vermogen van de bodem. DLV Plant wil met telers dieper in de problematiek duiken.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Zeeuws boertje

    Mooi bericht, ook uw organisatie kan aan het werk blijven met dergelijke berichtgeving!

  • no-profile-image

    Charly

    Dat is bij de invoering van de mestwetgeving al geconstateerd in de jaren tachtig. De zandboeren waren op een dag op excursie in Zeeland. Men ging er prat op de goede aardappelopbrengsten per ha. Ze hadden 45 ton per ha. Sjefke antwoordden daarop. Wij hebben ook hele goede aardappelopbrengsten. Hoeveel per ha dat weet ik niet zegt Sjefke, maar ik krui de aardappelen 1 voor 1 in de schuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.