Home

Achtergrond 216 x bekeken 5 reacties

ZLTO ziet rol bij jeugdwerkloosheid

De overheid zet te weinig druk op jonge werklozen om in de agrarische sector aan de slag te gaan.

Dat zegt beleidsmaker sociale zaken Frank de Wijs van belangenorganisatie ZLTO. De ZLTO zegt te kunnen helpen de jeugdwerkloosheid in Noord-Brabant te verlagen. De werkloosheid onder jongeren tot 27 jaar dreigt in de provincie eind dit jaar op te lopen naar 15.000. Om het aantal te beperken tot 11.000 heeft de provincie ondernemersorganisaties in Den Bosch samengeroepen voor noodberaad.

Juist in deze economisch barre tijden moeten werkgevers vacatures, stages en leerbanen melden, denkt De Wijs. De Wijs noemt het vervullen van arbeidsplaatsen in bepaalde sectoren van de land- en tuinbouw lastig. "Dit voorjaar hebben we in Zuidoost-Brabant geprobeerd met het uitkeringsinstantie UWV een aantal vacatures te vervullen in de glastuinbouw, maar daar kwam bedroevend weinig uit. Dat terwijl de kaartenbakken in deze Brabantse regio verder uitdijen."

Mensen hebben volgens de ZLTO vaak een verkeerd, negatief beeld bij agrarisch werk. "Vanwege de crisis is de vraag naar arbeid in de sectoren iets afgenomen, maar we vinden wel dat de overheid wat harder mag optreden. In de praktijk kan men veel werk weigeren zonder consequenties voor de uitkering", meent De Wijs. "Hoe kunnen we enerzijds zoveel jongeren thuis hebben zitten, en anderzijds geen mensen kunnen vinden voor bijvoorbeeld agrarische middenkaderfuncties."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bertus

  logisch dat er geen animo is voor deze vacatures, het betreft nl. in de meeste gevallen zwaar en smerige werkzaamheden, zoals varkensafdelingen schoonspuiten, planten van stekken [tuinbouw] veel til en sjouwwerk voor lage lonen en weinig perspectief !

 • no-profile-image

  watisslim

  Trouwens de landbouwer en de intensieve veehouderij zitten niet te kijken op de nederlander, deze zien liever een goedkope pool die blij is met dit soort werk. Scheelt lekker in de kosten, zo'n ongemotiveerde nederlander wat schieten ze daarmee op.

 • no-profile-image

  gert

  De land-en tuinbouw als overloopputje van de werkloosheid,daar is de land -en tuinbouw blijkbaar goed genoeg voor

 • no-profile-image

  gert

  melkprijzen ,vleesprijzen,groentenprijzen zijn niet heilig,cao,s en uitkeringen wel

 • no-profile-image

  jan

  ja hoor, de land -en tuinbouw is weer goed als sociale werkplaats voor werklozen, aan de financiele positie van boeren en tuinders wordt voorbijgegaan

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.