Home

Achtergrond 298 x bekeken

Warme Rijn funest voor koudwatersoorten

De stijgende temperatuur van het water in de Rijn is funest voor koudwatersoorten als de zalm, houting, grote meerval en de kwabaal.

Meer tropische soorten als de pontische stroomgondel, die recent voor het eerst opdook in Nederland, profiteren echter van het warme water. Dat stelt de Nijmeegse onderzoeker Gerard van der Velde.

Onderzoek door de Duitse milieuorganisatie BUND toonde deze week aan dat de Rijn veel te warm is. De temperatuur bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnenkomt, lag gemiddeld drie graden boven het natuurlijk niveau. De onderzoekers constateerden soms temperaturen van 28 graden Celsius. Zij wijzen het broeikaseffect en waterlozingen door elektriciteitscentrales aan als oorzaak.

De opwarming zal alleen nog maar verergeren, voorspelt Van der Velde, werkzaam bij de Nijmeegse Radboud Universiteit.
,,In de jaren zeventig was de Rijn door de vervuiling zo goed als dood. De waterkwaliteit is nu enorm verbeterd en veel soorten zijn weer terug. De zalm is er daar een van, al is dat vooral te danken aan de 3 tot 4 miljoen zalmen die de Duitsers jaarlijks uitzetten.''

De zalmen zullen samen met andere koudwatersoorten echter het veld ruimen voor nieuwelingen als de Pontische Stroomgondel, die normaal alleen rond de Zwarte Zee voorkomt. ,,Het wordt interessant om te zien welke soorten we over een paar jaar nog meer tegenkomen'', aldus Van der Velde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.