Home

Achtergrond 294 x bekeken

WHO-onderzoek naar medicijn rivierblindheid

De Wereldgezondheidsorganisatie gaat een proef doen met een nieuw medicijn tegen rivierblindheid. Deze ziekte bedreigt honderd miljoen mensen, voornamelijk in Afrikaanse landen.

De WHO stelde vandaag dat het medicijn moxidectine de behandelingsperiode voor onchocerciasis, zoals de ziekte in het Latijn heet, kan beperken tot ongeveer zes jaar in plaats van de huidige veertien jaar. Tijdens het onderzoek, waaraan 1500 inwoners van Ghana, Liberia en de Democratische Republiek Congo meedoen, werkt de WHO samen met een farmaceutische onderneming.

Rivierblindheid wordt veroorzaakt door larven, die in het menselijk lichaam terechtkomen door de beet van zwarte vliegen. De larven ontwikkelen zich onderhuids tot volwassen wormen, die eitjes produceren, waaruit weer nieuwe larven voortkomen. De larven kunnen ernstige ooginfecties en zelfs blindheid veroorzaken. Op dit moment wordt de aandoening vooral bestreden met het medicijn ivermectine.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.