Home

Achtergrond 430 x bekeken 4 reacties

Vrijstelling gebruik Reglone

Het ministerie van landbouw verleent bij uitzondering vrijstelling van het verbod om eerder dan 15 juli het middel Reglone te gebruiken.

De vrijstelling geldt voor telers in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, en alleen voor percelen waar geen broedvogelsleven.

Reglone is door heftige regenval op dit moment het enige middel waarmee pootgoedtelers het gewas volvelds kunnen doodspuiten. Het is vaak te nat om het land op te gaan om het gewas te klappen of het loof te trekken. Als het klappen wel kan, leidt het snel tot verspreiding van bacteriën.

Wanneer de pootaardappelen niet op tijd dood zijn, worden de knollen te grof en neemt de virus- en bacteriedruk toe. Om broedvogels te beschermen mag het middel sinds dit jaar pas vanaf 15 juli worden gespoten.

Adviesdata loofvernietiging

De adviesdata voor loofvernietiging van de NAK variëren van 1 juli tot 14 juli. Reglone is voor de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie gemakkelijk op te sporen, waardoor telers nauwelijks ongemerkt vroeger kunnen spuiten. De AID stelt nog geen illegaal gebruik van Reglone te hebben vastgesteld.

Het College voor Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden keurde een ontheffingsverzoek van het Productschap Akkerbouw, handelshuis HZPC en brancheorganisatie LTO Nederland vorige week af. Het ministerie ging na overleg met het ministerie van VROM toch overstag. Voor volgend jaar hoopt LTO op een sneller besluit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johan

  "Boter na de vis"
  iedereen heeft al gespoten.
  ik kan je zo 40 percelen aanwijzen.
  nou nou nou joris heeft zijn best maar weer gedaan.
  ik ben blij dat ik geen lid ben van een stand oganisatie heeft voor mij geen enkele meerwaarde.
  en dit is de reden


  PURIVEL TERUG daar moeten we voor op de baricades

 • no-profile-image

  Leen

  Welja, Reglone is schadelijk voor de broedvogels in pootaardappelen. En de loofklapper dan? Is daar al eens over nagedacht. We moeten nodig van een groot aantal ONZINNIGE regels af, en dit is er zo een.

 • no-profile-image

  Joop

  Complimenten voor o.a. LTO en PPO. Vorig herfst werd het middel verboden, na actieve lobby nu vanaf 15 juli toch toegelaten en volgend jaar hopelijk het hele jaar toegelaten.
  Zonder bovengenoemde organisaties was er helemaal geen Reglone meer geweest.

 • no-profile-image

  ina

  Wij zullen wel blind zijn hier in de provincie Groningen, want wij zien geen broedvogels in de pootaardappelen. Tijdens selectie van de aardappelen kom je lopend alle percelen door en dan zou je toch vogels en nesten tegen moeten komen....niet dus... Welke vogels broeden dan graag in de pootaardappelen????? De ambtenaren????

Of registreer je om te kunnen reageren.