Home

Achtergrond 223 x bekeken

Verburg voor handelsverbod blauwvintonijn

De handel in de met uitsterven bedreigde blauwvintonijn moet worden stilgelegd, vindt minister Gerda Verburg (LNV).

Als de vissoort zich daardoor herstelt, kan de handel tussen EU-landen en niet-EU-landen onder strikte voorwaarden, gebonden aan quota, worden hervat.

Verburg schaarde zich vandaagg achter een voorstel dat Monaco in maart 2010 doet tijdens de VN-conferentie die zich buigt over bedreigde soorten (Cites). Verburgs beslissing is ingegeven door de situatie van de blauwvintonijn, die zij "zeer zorgwekkend'' noemt.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is blij met Verburgs besluit. Want: "Ondanks de huidige situatie jagen steeds meer schepen op steeds minder tonijnen. De vangstquota die worden toegewezen, zijn veel hoger dan de wetenschappelijke adviezen.''

In mei gaven WNF-cijfers aan dat de blauwvintonijn in de Middellandse Zee op instorten staat. Als de jacht op de laatste blauwvintonijnen daar op de huidige voet doorgaat, zijn de laatste tonijnen die zich daar kunnen voortplanten, in 2012 weggevist. Volgens de organisatie worden tegenwoordig zelfs vliegtuigjes ingezet om scholen blauwvintonijn op te sporen. De bijzondere roofvissen hebben daardoor geen schijn van kans, aldus het WNF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.