Home

Achtergrond 286 x bekeken 5 reacties

Verburg verbiedt sondevoeding bij kalveren niet

Minister Verburg van landbouw scherpt de regels omtrent het voeren van jonge kalveren met een sonde niet aan.

Wakker Dier had hier om gevraagd. Wel doet de minister een beroep op de kalverhouders om sondevoeding niet routinematig toe te passen. Dit schrijft zij in een brief aan Wakker Dier.

Volgens Verburg is de gangbare praktijk op vrijwel alle melkveebedrijven dat een pasgeboren kalf met de speen(emmer) koebiest krijgt toegediend. Alleen als er medische noodzaak is, wordt gebruik gemaakt van een sonde. In dat geval weegt de gezondheid van het dier zwaarder dan het tijdelijke ongerief dat veroorzaakt wordt door de sonde.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Ik heb de sonde talloze keren gebruikt en heb niet de indruk gehad dat het afbreuk doet aan het welzijn van het kalf.Voor er iemand op het idee komt om te mopperen over sondevoeding bij biggen.Mijn zus heeft door de jaren heen duizenden biggetjes het leven gered door ze met de sonde te voeden.biggen die te klein of te zwak waren om melk bij de zeug uit de speen te zuigen.ze hebben de routine heel snel door en staan op een gegeven moment op haar te wachten.

 • no-profile-image

  brabander

  Heb ik verdorie niet goed gelezen dan, excuus

 • no-profile-image

  martin

  Kijk dat is nou duidelijke taal van Verburg en een goed stukje tekst hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Daar kan WD nog wat van leren.

 • no-profile-image

  brabander

  Verburg laat hier de economische belangen gewoon zwaarder wegen dan het dierenwelzijn, da's simpel, dat begrijpt iedere boerenlul. helaas zo gaat dat vaak in dit overvolle flutlandje.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Brabander,
  Je leest het niet goed, ze vind in zieke/zwakke gevallen toe te laten!
  Dus is toch in voordeel van het kalf.
  Niet zoals ik doe of vele bedrijven in het (grote) bedrijven in buitenland, waar men eerste voeding standaard daarmee doet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.