Home

Achtergrond 171 x bekeken

Veewagens extra reinigen door varkenspest Litouwen

In verband met een uitbraak van varkenspest in Litouwen heeft landbouwminister Gerda Verburg een verplichte tweede reiniging en ontsmetting ingesteld voor veewagens uit Litouwen.

Volgens de VWA zijn afgelopen zes weken geen varkens uit Litouwen naar Nederland gebracht. Daarentegen komen er wel veel kalveren uit Litouwen hierheen, wekelijks gemiddeld zo’n 1.000 stuks. Tot en met de eerste week van juli zijn er bijna 28.000 kalveren uit Litouwen geïmporteerd.

De uitbraak is zaterdag vastgesteld op een bedrijf in het district Panevezys, Centraal-Litouwen. De Europese Commissie heeft alle vervoer van varkens in Litouwen en van Litouwen naar andere landen verboden.

Rond het besmette bedrijf is een beschermings- en toezichtsgebied ingesteld. Bij de varkens zijn klinische verschijnselen van varkenspest vastgesteld, waarna de besmetting aan het licht is gekomen. Er loopt epidemiologisch onderzoek om de oorzaak van de besmetting te achterhalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.