Home

Achtergrond 192 x bekeken 7 reacties

Varkenshouders België voeren acties voor prijs

De Belgische Vereniging voor Varkenshouders (VeVa) gaat donderdag acties voeren voor een betere prijsvorming in de varkenssector. Dat bevestigt voorzitter Geert Wallays.

"We verzamelen donderdag op verschillende plaatsen in het land en besluiten dan waar we actie gaan voeren", licht Wallays toe. De vereniging wil met de acties bereiken dat de sector, supermarkten en de overheid samen rond de tafel gaan om de situatie te bespreken. "Wij denken dat de varkensprijs gemanipuleerd wordt", stelt Wallays. "Neem de Duitse ISN-prijs in week 28. Die daalde met zes cent, terwijl het aanbod duidelijk kleiner was dan de vraag en het bovendien goed weer was, wat voor extra vraag zorgt. Het gaat ergens mank in de keten en wij denken dat dat bij de retail is."

Wallays benadrukt dat de acties zich niet tegen de slachterijen richten. "Daar zit het probleem niet, de Belgische slachthuizen hebben geen keuze. Als de ISN met zes cent daalt kunnen zij de prijs niet verhogen, dan verkopen ze niets meer." De VeVa rekent op veel steun voor de acties, zowel vanuit de varkenssector als daarbuiten. "We kunnen het nog niet bevestigen, maar we verwachten dat de veevoederindustrie zich bij ons aan zal sluiten. We voeren ook goede gesprekken met andere organisaties, zoals het ABS en verwachten dat zij ook meedoen." Wallays hoopt dat ook in Nederland actie gevoerd gaat worden. "Ook in Nederland is de situatie tergend en we hopen ten zeerste dat de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) ook actie gaat voeren."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nico

  Ook bij ons kan de prijs véél beter, gezien de omstandigheden waar het kapitaal meer en meer de overhand neemt (om nog niet van afpersing, diefstal en belemmering van de vrije markteconomie te spreken), wordt het stilaan tijd dat er eens een actie wordt opgezet dat resultaat heeft en niet dat we actie voeren om met een kluitje in het riet naar huis te moeten worden gestuurd!
  ik zou zeggen mijn steun heb je alvast, go for it!!!!

 • no-profile-image

  Actiebereidheid

  Prima zaak van onze zuiderburen. Hun zogenaamde boycot van VION hoor ik echter niets meer over. Ondertussen beschermen ze hun eigen slachterijen als zijnde "daar zit het probleem niet". Dit zal zeker zijn omdat de VeVa ook slachters in hun geledingen kent en daarmee vrienden wil blijven. Prima, maar dan wel één lijn trekken. Anders komt internationale actiebereidheid nooit van de grond.

 • no-profile-image

  Steven

  Ik ben echt blij dat iedereen in Nederland blijkbaar nog tevreden is met hoe de situatie nu reeds enkele jaren is. Was ik maar een varkensbedrijf in Nederland begonnen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De varkensboeren in Nederland hebben het geweldig! Vinden zichzelf heel goede ondernemers, en zijn ook helemaal gewend aan de vrije markt. Kortom, daar hoef je geen medelijden mee te hebben!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Ja melkveehouder, gelukkig ga jij binnenkort toch kapot met je melkprijs. Subsidietrekker !!!

 • no-profile-image

  Steven

  Van boycot tegen Vion is nooit sprake geweest. Veva heeft zijn leden er bewust van gemaakt dat zemoeten oppassen om alle macht in de handen van een coöperatie te geven, die enkel prijsdrukkend werkt. Slachthuizenwereld in België zit anders in elkaar dan in Nederland. Ik denk dat het hoog tijd wordt dat er eens een signaal wordt gegeven dat we reeds drie jaar geld moeten bijleggen om de boel draaiende te houden, en dat dit zo niet langer kan.
  Ik vermoed dat de situatie in Nederland ook wel mag verbeteren

 • no-profile-image

  zwakste schakel wel sterkste schakel worden

  sluit ik me voorledig bij aan het is hard nodig om ervoor te vechten anders gebeurd het NOOIT er moet iets gebeuren, dus dan maar aktie waar ik eigenlijk helemaal geen voorstander van ben.. dus laten we nu de""krachten" bundelen en vechten voor een eerlijke prijs en niet maar weer toekijken en slikken hoe ze ons proberen leeg te zuigen.. ik hoop dus een ding dat de collega boeren die dit lezen hierop reageren zodat er mogelijk iets van de grond kan komen.. het zal een lange weg worden maar uiteindelijk zal het zeer de moeite waard zijn geweest.. dus durf te reageren nu moet het gebeuren...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.