Home

Achtergrond 151 x bekeken 3 reacties

Varkenshouder vangt 1,67 procent van winkelprijs

Franse varkenshouders vangen maar 1,67 procent van de uiteindelijke verkoopprijs van een plak ham.

Van elke tien euro die aan ham wordt besteed, gaat € 4,40 naar de winkelier. De slachterij krijgt 49 cent, vleeswarenbedrijf € 2,91 euro en 52 cent gaat als omzetbelasting naar de staat.

Dat heeft het Observatorium voor de prijzen en marges berekend na zo’n zes jaar onderzoek. De prijzenwaakhond, die zich ook over de melkmarges buigt, meldt verder dat winkeliers gemiddeld 1 euro tot € 2,50 marge maken op een kilo vers varkensvlees. Is het gebraden, dan is dat € 1,50 euro tot € 3,25 per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boze Varkenshouder

  Het is nu 35 graden bij mij in de stal, dus boer en varken gebraden, zou ik nu ook meer geld krijgen voor een varken.
  Trouwens wat een Varkenshouder voor 1 kilo vlv nog bij lange na nog niet krijgt (2.50) maken de winkeliers als marge!!!
  Belachelijk!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Goed dat deze onderzoeken er zijn. Dit maakt maar weer eens duidelijk wat overproductie voor invloed heeft op onze resultaten. de winkelier vaart er goed bij (lage inkooprijsprijs), de voerproducent vaart er wel bij (meer omzet voer) de dierenarts vaart er wel bij (meer gezondheidsproblemen en vacinaties) de mesthandelen vaart er wel bij (meer mest op de markt. Het wordt nu tijd voor een gecontroleerde productie van lanbouwproducten. Een eerlijke verdeling van de marges zal dat als gevolg hebben. maar zolang wij maar als een kip zonder kop deze niet te winnen wedloop vol blijven houden gaat er veel geld verloren aan de andere ketenpartijen. krachten bundelen voor een eerlijke margeverdeling. Dat is de toekomst.

 • no-profile-image

  Thijs

  Stel een varkenshouder vangt E 1,40 per kilo. Ervan uitgaande dat dit werkelijk slechts 1,67 % van de winkelprijs zou zijn, dan zou varkensvlees gemiddeld E 83,80 (100% / 1,67% x E 1,40) kosten in de winkel. Dus of ik maak een fout, of het bericht gaat over zeer exclusieve ham die echt duur is, een uitzonderingssituatie dus, of er klopt iets niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.