Home

Achtergrond 183 x bekeken

Vaker oorontsteking bij peuters door antibiotica

Peuters krijgen vaak opnieuw last van oorontsteking als ze hiervoor antibiotica hebben gehad.

Bij zes op de tien kinderen komt de ontsteking binnen 2,5 jaar terug. Daarom pleiten onderzoekers van het UMC Utrecht om het geven van antibiotica zoveel mogelijk te beperken. "Misschien beïnvloeden antibiotica het immuunsysteem en worden kinderen daardoor vatbaarder voor nieuwe infecties'', aldus epidemioloog Maroeska Rovers.

Bovendien kan onnodig gebruik tot ongevoeligheid leiden, waardoor toekomstige infecties moeilijker behandelbaar zijn, stellen de onderzoekers. De resultaten van hun studie staan vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.

Acute oorontsteking komt vaak voor bij jonge kinderen. Kinderen die hiertegen medicijnen kregen, lopen 20 procent meer risico op een nieuwe infectie. Bij patiëntjes die een placebo kregen, kwam de ontsteking in 43 procent van de gevallen terug.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.