Home

Achtergrond 161 x bekeken

VS: ook volgend jaar geen Chinese kip

De Verenigde Staten willen nog geen pluimveevlees uit China toelaten.

Het Amerikaanse huis van afgevaardigden heeft vorige week goedkeuring verleend aan een voorstel dat de import tot en met september 2010 verbiedt. Het conflict tussen beide landen, wat in de afgelopen weken al verder opliep, wordt daarmee verder aangewakkerd.

De VS stelt dat de Chinese kip geweerd wordt uit gezondheidsoverwegingen. "Het gaat om de volksgezondheid, niet om de wereldhandel", stelt afgevaardigde Rosa DeLauro. China gelooft dit echter niet en eist dat de wereldhandelsorganisatie WTO zich over de kwestie buigt.

Intussen zouden volgens Amerikaanse bronnen inmiddels ook de Chinese grenzen gesloten zijn uit wraak voor de Amerikaanse handelsbeperkingen. China ontkent dit en stelt dat de import van Amerikaanse kip gewoon doorloopt. China is een belangrijke markt voor de VS. Het is de grootste afnemer van Amerikaans pluimveevlees en is goed voor ruim 500 miljoen euro per jaar.

De VS stelde in 2004 een importverbod op Chinees pluimveevlees uit angst voor de vogelpest. Later hieven zij deze beperkingen weer op, maar inmiddels is er alweer een twee jaar durend verbod.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.