Home

Achtergrond 161 x bekeken

Unieke grafheuvels gevonden in IJsselstein

Op het industrieterrein Over Oudland in IJsselstein (provincie Utrecht) zijn unieke grafheuvels uit de Romeinse tijd gevonden. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt.

De grafheuvels stammen uit de tweede eeuw na Christus en zijn helemaal intact. Om de heuvels zijn ook menselijke resten na crematie, scherven van aardewerk en botten van dieren ontdekt. De gemeente wil op dit terrein de nieuwe gemeentewerf vestigen. Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de Monumentenwet.

De vondst is volgens de gemeente IJsselstein uniek omdat er op andere plaatsen in Nederland alleen verstoorde grafheuvels of aanwijzingen zijn aangetroffen. Archeologen denken dat er op het terrein zo'n tien grafheuvels worden gevonden. De grafheuvels bergen waarschijnlijk de resten van bewoners van een nederzetting uit de Romeinse tijd. Deze nederzetting is tijdens archeologisch onderzoek in de periode 1998-2001 aangetroffen op ongeveer tweehonderd meter van het huidige onderzoeksterrein.

Na de zomervakantie starten de archeologische werkzaamheden om het hele gebied in kaart te brengen en eventuele resten op te graven. De vondsten gaan naar het provinciaal depot in Utrecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.