Home

Achtergrond 360 x bekeken

'Uitspraak Bommelerwaard geldt niet voor alle bedrijven'

De uitspraak van de rechtbank in Amsterdam over de schadeclaim van een gedupeerde orchideeënkweker uit de Bommelerwaard betekent niet dat Defensie alle ondernemers 100 procent van hun schade hoeft te vergoeden.

Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) deze week geschreven in antwoord op Kamervragen van het CDA en de VVD. De rechtbank in Amsterdam oordeelde eind april dat Defensie alle schade moet vergoeden van het tuinbouwbedrijf. Dat zat in december ruim twee dagen zonder stroom toen een Apache helikopter tegen hoogspanningskabels was gevlogen.

Defensie wilde een deel niet betalen omdat de ondernemer geen noodaggregaat had. Maar volgens de rechter hoefde het bedrijf niet voorbereid te zijn op zo'n grote stroomstoring.

Het door Defensie gebruikte 'eigen risico' bij de afhandeling van schadeclaims van bedrijven hoeft niet van tafel, vindt De Vries. Want de rechter oordeelde wel dat de ondernemer zelf ook maatregelen had moeten treffen. Alleen in dit specifieke geval oordeelde de rechter dat de getroffen orchideeënkweker had gedaan wat hij kon, schreef de staatssecretaris aan de Kamer.

In totaal hebben bijna 2.700 ondernemers een schadeclaim bij Defensie ingediend.

De Kamer van Koophandel Midden-Nederland en de Actiegroep Stroomstoring zijn verbaasd over de antwoorden van De Vries. "De staatssecretaris denkt blijkbaar dat hij boven de rechter staat. Die heeft eerder duidelijk bepaald dat een ondernemer niet voorbereid hoeft te zijn op een vijftig uur durende stroomstoring'', zegt Ko Hooijmans van de actiegroep.

De actiegroep en de Kamer van Koophandel wijzen verder op de kwetsbare stroomvoorziening in de Bommelerwaard. "Het gebied is afhankelijk van die ene hoogspanningskabel, waar andere gebieden hun stroom langs meerdere wegen krijgen. Ook dat valt ondernemers niet aan te rekenen'', stelt jurist Hans Litjens van de Kamer van Koophandel.

De orchideeënkweker is een bodemprocedure begonnen over de kwestie. Die procure loopt nog, aldus de Kamer van Koophandel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.