Home

Achtergrond 293 x bekeken

Trekkerfabrikanten verliezen fors terrein

Het was een slechte beursweek, waarin slechts 4 van de 25 bedrijven in de AgD-index in waarde stegen. Bleef voor voedingsconcerns de schade relatief beperkt, toeleveranciers van boeren leverden fors in.

Machinefabrikanten Agco, Case New Holland en John Deere verloren meer dan 10 procent door onzekerheid over de oogst in Canada en de huizenmarkt in het algemeen. Ook lijdt de markt onder niet eenduidige voorspellingen voor de Amerikaanse economie. De gegevens op welke basis kan worden gehandeld, ontbreken. Beleggers vrezen het kwartaalcijferseizoen, hoewel het IMF de groei van de wereldeconomie in 2010 naar boven bijstelde.

Voor Bunge en ADM, belangrijke producenten van bio-ethanol, geldt dat de maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago onvoldoende daalden. De olieprijs daalde sneller waardoor bio-ethanol een minder lucratief alternatief lijkt.

De chemiereuzen Bayer, BASF en Yara verloren tevens fors terrein. Toch heeft J.P. Morgan het advies voor investeringen in de chemiemarkt als geheel verhoogd. De sector presteert in het jaar tot nu toe in lijn met de markt, aldus het effectenhuis.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.