Home

Achtergrond 205 x bekeken

Stress bij ouders verhoogt kans op astma kind

Het lijkt erop dat kinderen vaker astma krijgen als hun ouders gestrest zijn.

Volgens wetenschappers vergroten de angsten van ouders samen met andere al bekende factoren de kans op benauwdheid van hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië, waar de BBC dinsdag over schrijft.

De onderzoekers, die hun werk publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift, vergeleken de situatie van kinderen in een omgeving met luchtvervuiling met die van kinderen in een schone omgeving. Kinderen die leefden in een gebied met luchtvervuiling, hadden vaker astma dan de andere kinderen.

Kinderen met gestreste ouders in een omgeving met luchtvervuiling bleken nog vaker met astma te kampen. Dat gold vooral als ouders hun gestreste leven omschreven als "overweldigend', "onvoorspelbaar'' of "ongecontroleerd''. Mogelijk verhoogt stress de ontstekingsreactie die ontstaat als vervuilde lucht de longen binnendringt.

Van luchtvervuiling was al duidelijk dat het leidt tot een hoger risico op astma. De onderzoekers keken ook naar andere al bekende risicofactoren zoals het rookgedrag van de moeder, de opleiding en het inkomen van de ouders. Van de bijna 2500 onderzochte kinderen kregen er uiteindelijk 120 astma.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.