Home

Achtergrond 150 x bekeken

Sneller hogere boete voor prijsafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) kan in de toekomst sneller hogere boetes opleggen dan de economische toezichthouder nu doet.

Straks blijft bijvoorbeeld nog wel gelden dat een boete maximaal 10 procent van de omzet bedraagt die is behaald met verboden prijsafspraken. Maar door een aanpassing van beleidsregels zal binnen de huidige normen de boete sneller hoger uitvallen dan nu het geval is.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) streeft ernaar in september de nieuwe beleidsregels naar de Tweede Kamer te sturen. Een woordvoerder van de bewindsvrouw heeft dat gisteren gezegd in een toelichting op antwoorden van Van der Hoeven op vragen van CDA en SP over mogelijk oneerlijke handelspraktijken door energiemaatschappijen.

Dat de NMa straks sneller hogere boetes op kan leggen, past volgens de woordvoerder in het kabinetsbeleid om de regelgeving voor bedrijven te verminderen en meer uit te gaan van vertrouwen en zelfregulering. In deze zogenoemde high-trustbenadering worden bedrijven die het geschonken vertrouwen beschamen, wel harder aangepakt met sancties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.