Home

Achtergrond 449 x bekeken

Schijnzekerheid

De GD heeft het keurmerk Zoönosen ontwikkeld. Dat moet veehouderijen waar veel publiek over de vloer komt, zoals zorg- en kinderboerderijen, aantrekkelijk houden voor bezoek.

Met name de oprukkende Q-koorts en adviezen om bedrijven te mijden in verband met overdracht van ziekten van dier op mens, dreigen tot bezoekersboycotten te leiden.

De GD haakt daar slim op in en reikt à raison van 65 euro keurmerken uit. Kassa voor de dienst. Het keurmerk zegt iets over de hygiëne op het bedrijf, de gezondheidstatus van het vee en of adequate (vaccinatie-)maatregelen zijn genomen. Voor betrokken boeren biedt het keurmerk een beetje hoop toch nog bezoek over de vloer te krijgen na alle onheilstijdingen.

Maar in de meeste provincies kan niet ingeënt worden tegen Q-koorts door gebrek aan vaccin. Bovendien: vandaag kan een bedrijf vrij zijn van ziekten, maar wie weet is het morgen ondanks een GD-plakkaat toch getroffen... Deze en andere ziekten laten zich niet zo maar leiden. Het keurmerk biedt schijnzekerheid. Commercieel is het misschien interessant, maar het biedt geen enkele garantie uit gezondheidsoogpunt. En qua aansprakelijkheid lijkt het risicovol, omdat een keurmerk geen besmetting uitsluit, maar die indruk wel kan wekken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.