Home
Achtergrond
153 x bekeken
1 reactie
Schenk: Italiaans plan geen invloed op markt
Een Italiaans plan ter verlaging van de melkproductie haalt voor de marktprijs waarschijnlijk weinig uit.
Maar het kan de structuur van de melkveehouderij in Centraal-Europa wel verbeteren. Dat denkt Siem-jan Schenk, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij.
De Italiaanse minister van landbouw Luca Zaia wil dat de Europese Unie 600 miljoen euro die nu is gereserveerd om melkpoeder en boter aan te kopen, uitgeeft om bedrijven die maximaal 20 koeien hebben uit te kopen en hun quota te schrappen.
Op deze wijze kan volgens Zaia jaarlijks een productieverlaging worden gerealiseerd van 3 miljoen ton, oftewel 2 procent van het EU-quotum. Italië produceert zelf nauwelijks boter en melkpoeder. Slechts 57 procent van de melkveehouders telt er minder dan 20 koeien.
Dat geldt voor 17 procent van de bedrijven in Nederland en de meeste andere West-Europese landen. Alleen Duitsland telt een iets hoger percentage kleine boeren, en dan met name in de voormalige DDR. Duitsland stelde eerder eenzelfde saneringsmaatregel voor.
Effecten
Als marktmaatregel denkt Schenk niet dat de maatregel veel uithaalt. "Wanneer productie van kleine bedrijven wegvalt, wordt dat mogelijk opgepikt door grotere bedrijven." Nederland overschrijdt reeds het quotum.
Als structuurmaatregel denkt Schenk dat het Italiaanse plan het overwegen waard is. "In Roemenië telt een gemiddeld bedrijf 1,7 koeien met een quotum van 4.000 liter. Dus daar zou je de structuur van de melkveehouderij wel kunnen verbeteren."
Bijna 950.000 van de 1 miljoen bedrijven in het land telt maar een of twee koeien. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. "Dus dan haal je met een uittreedpremie van 20 cent per liter in dergelijke landen ook niet heel veel uit. Dan houden ze die ene koe."
Eén reactie
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.