Home

Achtergrond 214 x bekeken

Religie niet meer zo bepalend voor leefsituatie

Het geloof heeft de afgelopen tien jaar aan invloed verloren in de leefsituatie van mensen en paren.

Ook het aantal kinderen in een gezin wordt veel minder bepaald door de geloofsachtergrond. Dat constateert het CBS in het rapport Religie aan het begin van de 21e eeuw. Alleen orthodoxe gereformeerden en islamieten vertonen nog afwijkend gedrag.

"Niet-gehuwd samenwonen komt relatief veel voor onder mensen zonder kerkelijke gezindte. Het blijkt dat van de generatie geboren in de periode 1965-1974 negen op de tien voor het huwelijk hebben samengewoond'', staat in het rapport. Volgens het CBS waren zij de trendsetters voor de mensen die met een kerk verbonden waren.

Nog steeds wonen niet-religieuzen aanzienlijk vaker samen dan personen met een kerkelijke achtergrond. De kans op een scheiding is bij gehuwde niet-gelovigen groter dan bij gelovigen.

Jongeren laten zich wel sturen door hun achtergrond. "Niet-gelovige jongeren willen uiteindelijk wel trouwen, maar het merendeel wil eerst ongehuwd samenwonen." Dit in tegenstelling tot jongeren van islamitische en orthodox-gereformeerde huize. Zij kiezen in grote meerderheid direct voor het huwelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.