Home

Achtergrond 246 x bekeken

Regen te weinig en te laat voor boeren in West-Canada

Na maandenlange droogte krijgen bepaalde delen van de West-Canadese provincies Saskatchewan en Alberta eindelijk regen.

Volgens boerenorganisaties is het voor boeren waarschijnlijk te weinig en te laat voor akkerbouwers en melkveehouders.

Sinds mei is het in West-Canada vrijwel volledig droog. Nimmer in de laatste 50 jaar viel er zo weinig regen. De laatste ernstige droogte was in 2002 en resulteerde in een tarweoogst van 14,6 miljoen ton, tegen een meerjarig gemiddelde van ongeveer 23 miljoen ton. Nu dreigt een nog groter verlies.

De laatste dagen viel volgens het landbouwbureau van Alberta tussen de 20 en 45 millimeter regen in bepaalde regio’s in Zuid- en Centraal-Alberta. Het geeft melkveehouders de kans later een snede binnen te halen. In Saskatchewan daarentegen wordt gevreesd voor een tekort aan voer in de winter.

Van de getroffen provincies geldt Alberta als de meest populaire voor Nederlandse boeren die emigreren, weet emigratieassistentiebureau Interfarms. "In Saskatchewan ligt de grondprijs 50 procent lager, maar is droogte een vaker terugkerend probleem voor boeren."

Zowel akkerbouwers als melkveehouders hebben te lijden onder de droogte. Akkerbouwers zien de oogstverwachting voor tarwe met 70 tot 80 procent dalen. Canada kent verzekeringen tegen droogte, maar deze dekken vaak niet meer dan 50 procent. Voor het zaaien van koolzaad is het te laat. Negen graafschappen in het midden van Alberta hebben de agrarische noodtoestand uitgeroepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.