Home

Achtergrond 144 x bekeken

'Reactiemacht NAVO niet in garage houden'

De NAVO moet meer gebruik maken van zijn eigen snelle reactiemacht NATO Response Force (NRF). Als de NAVO-landen deze wisselende krijgsmachteenheden nooit gebruiken, zullen ze zich op den duur tegen de NRF keren.

"Not using it, is losing it.'' Vertrekkend NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zei dat vandaag tijdens een bijeenkomst in Den Haag ter gelegenheid van zijn afscheid. De NRF was "geen highlight'' tijdens de 5,5 jaar dat hij er de scepter zwaaide, stelde hij. Wat hem betreft blijft de reactiemacht niet in de garage, maar wordt ze vaker ingezet.

Sinds 2004 kan de NAVO militaire eenheden uit verschillende lidstaten inzetten bij calamiteiten overal ter wereld. Maar tot dusver zijn ze één keer ingezet in Pakistan, na een aardbeving. Een voorstel om ze tijdens de verkiezingen in Afghanistan in te zetten, stuitte op verzet binnen de NAVO.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.