Home

Achtergrond 202 x bekeken 1 reactie

Producenten kunstmest zien betere tijden tegemoet

Bunge, Mosaic en Potash of Saskatchewan rapporteren allen een forse lagere winst maar verwachten beterschap.

Ze verwachten hogere prijzen voor kunstmest en dat boeren de komende zes maanden weer meer zullen gaan inkopen.

Mosaic, voor 64 procent eigendom van grondstoffenhandelaar Cargill, rapporteert een 83 procent lagere winst over het laatste kwartaal. De winst kwam uit op 103 miljoen euro (146,9 miljoen dollar). De afzet aan fosfaat daalde 21 procent terwijl 73 procent minder kali is verkocht.

Het Canadese Potash, dat zich gespecialiseerd in kaliumcarbonaat, zag de winst met 79 procent afnemen tot 127 miljoen euro (187 miljoen dollar). De omzet daalde 67 procent tot 601 miljoen euro (856 miljoen dollar).

Bunge zag de winst van haar kunstmestactiviteiten met 58 procent afnemen afnemen. Het verlies bedroeg 37 miljoen euro (53 miljoen dollar). Bunge is marktleider in Zuid-Amerika en leed onder duur ingekochte grondstoffen waar lagere afzetprijzen tegenover stonden.

Omzet

De topmannen van de drie firma's verwachten allemaal beterschap in het komende halfjaar. Bestuursvoorzitter Jim Prokopanko van Mosaic en Bunges financieel directeur Jacqualyn Fouse verklaarden allebei te verwachten dat de omzet het komende halfjaar aansterkt.

Bestuursvoorziitter Bill Doyle van Potash of Saskatchewan stelt zelfs dat 'de kunstmest-depressie' over is en dat volgend jaar de markt krap wordt en prijzen snel kunnen stijgen. Fouse denkt dat het vierde kwartaal dit jaar cruciaal wordt. "De oogsten op het Noordelijk halfrond zijn dan goed onderweg."

Eén reactie

  • no-profile-image

    bertus

    als je niet zaait kun je niet oogsten, statistisch is er 60 % minder kunstmest gestrooid, dat dat houdt in dat er minder produkt is gegroeit,dus minder inkomen bij deze boeren in 2009, dit betekent nog mindergeld beschikbaar in 2010 om kunstmest te kopen. de kunstmest industrie heeft zichzelf een heel slechte dienst bewezen door de prijzen zo hoog op te laten lopen,het is nog maar te be zien of die hogere winst en omzet in 2010 door zal zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.