Home

Achtergrond 165 x bekeken

Populaire natuurcampings steeds duurzamer

Het aantal natuurkampeerterreinen groeit. De Stichting Natuurkampeerterreinen ontving voor 2010 nu al veertien nieuwe aanvragen.

De afgelopen jaren waren dat er slechts enkele. Bovendien zijn de terreinen een andere weg in geslagen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Een van de terreinen die waarschijnlijk volgend jaar de beschermde titel krijgt, is de klimaatneutrale ecologische camping Thyencamp in het Drentse Hooghalen. Dat maakte een woordvoerster van de Stichting Natuurkampeerterreinen bekend. Camping Tiengemeten mag zich zeker bij de 140 voorgangers scharen. Dit terrein ligt op het kleine eiland in de Haringvliet, dat deel uitmaakt van de Zuid-Hollandse gemeente Korendijk. Het eiland was ooit agrarisch gebied, maar is teruggegeven aan de natuur. Op de camping kan een beperkt aantal gasten in een tentje kamperen in een oude boomgaard. Vouwwagens, caravans, auto's en campers zijn op het eiland niet toegestaan. Een veerpont brengt de gasten van en naar het eiland.

Campings mogen zich niet zomaar natuurkampeerterrein noemen. Voordat ze zich kunnen aansluiten, moeten ze eerst door de ballotage komen van de stichting. De parken moeten aan een rijtje richtlijnen voldoen. Zo dient er minimaal 25 hectare bos, natuurgebied en/of waardevol cultuurlandschap bij het bescheiden terrein te liggen. Een aantal leden bevindt zich zelfs op een landgoed. Er mag geen geluidsoverlast zijn. Een campingdisco is er dan ook niet te vinden, net zo min als seizoensplaatsen.

Behalve naar rust, privacy en ruimte streeft de stichting ook naar harmonie met de natuur. Duurzaam beheer is bij veel leden een speerpunt. Ze gebruiken biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, zonne- en windenergie. Led-verlichting brandt in de sanitaire ruimtes. Ze gaan spaarzaam om met water. Het meeste eten is biologisch. Dat is iets wat veel gasten zoeken. Zij willen dat er zuinig wordt omgesprongen met de wereld om ons heen. Afgezien van het feit dat de campingbeheerders dit van harte ondersteunen, blijkt duurzaamheid eveneens een goed marketinginstrument. Sommige terreinen zagen hun bezoekersaantallen met de helft toenemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.