Home

Achtergrond 145 x bekeken

Philips boekt meer winst dan verwacht

Elektronicaconcern Philips heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht.

Het bedrijf boekte een nettowinst van 45 miljoen euro. Marktvorsers hadden gerekend op verlies. De winst is wel 94 procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Philips kampt met een teruglopende vraag naar zijn producten. Onder meer de vraag naar consumentenelektronica stortte in door de recessie. Daarom snijdt het elektronicaconcern in de kosten.

Het concern wil de jaarlijkse kosten eind dit jaar met 500 miljoen euro hebben teruggebracht. Vanaf volgend jaar verwacht financieel directeur Pierre-Jean Sivignon nog eens 100 miljoen euro extra te kunnen besparen per jaar.

Daarvoor schrapt het concern negenduizend banen. Philips maakte maandag tegen de verwachting in geen extra besparingsmaatregelen bekend. Wel staat het klaar om de kosten verder terug te brengen als dat nodig is.

Het bedrijfsresultaat (ebita) ging omlaag met 70 procent tot 118 miljoen euro. Analisten hadden hier ook gerekend op verlies. De omzet daalde met 19 procent tot 5,23 miljard euro. Analisten gingen uit van een omzet van 5,28 miljard euro.

Het bedrijf verwacht in de tweede helft van dit jaar beter te presteren dan in de afgelopen zes maanden, mede door het terugbrengen van de kosten. Ook ziet Philips de resultaten niet verder verslechteren in sommige markten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.