Home

Achtergrond 173 x bekeken

Partijen kritisch over WW-premie Klijnsma

Partijen reageerden kritisch op het plan van PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om werknemers 0,5 tot 1 procent WW-premie van hun salaris af te laten dragen om daarmee extra geld op te hoesten voor de deeltijd-WW.

Het CDA is verbaasd over haar uitspraken omdat die zouden afwijken van het kabinetsbeleid. Werkgeversorganisaties en vakbond FNV vinden het geen goed idee.

Klijnsma hield in een zaterdag gepubliceerd interview in de Volkskrant een pleidooi voor afdracht van de WW-premie. Volgens haar zou een premie van 0,5 procent algauw 350 miljoen euro opleveren. Het kabinet heeft met ingang van dit jaar de WW-premies voor werknemers verlaagd van 3,5 naar 0 procent. Bij het najaarsoverleg van 2008 zegde de vakbeweging in ruil voor deze maatregel loonmatiging toe.

Spaarpot

Vakbond FNV is niet gelukkig met de uitspraken van Klijnsma. "Er is voldoende geld, werknemers en werkgevers hebben jaren te veel WW-premie betaald, er zitten vele miljarden in de spaarpot, aldus woordvoerster Femke Van Zijst.

Ook de werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de maatregel overbodig. "De minister heeft al aangegeven hoe de deeltijd-WW gefinancierd gaat worden'', aldus een woordvoerder. Volgens MKB-Nederland geven de uitspraken een verkeerd signaal aan de bonden. "Het risico bestaat dat je dit straks terugziet aan de onderhandelingstafel over de cao's.''

Loonkosten

Ook het CDA is verbaasd over het voorstel van de bewindsvrouw. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum wil opheldering, omdat Klijnsma zou afwijken van een kabinetsbesluit om via bezuinigingen op onder meer re-integratie en loonkostensubsidies extra geld voor de deeltijd-WW vrij te maken.

De staatssecretaris zei te weten dat haar collega op Sociale Zaken, CDA-minister Piet Hein Donner, kritisch is over een herinvoering van de WW-premie. Donner is op vakantie en niet bereikbaar voor commentaar.

De PvdA schaart zich achter Klijnsma. "De gedachte van een solidariteitsheffing in deze crisistijd steun ik wel'', aldus Tweede Kamerlid Roos Vermeij.

UVW

Uitkeringsinstituut UWV zei vorige week dat de WW-premies voor werknemers en werkgevers omhoog moeten, omdat de fondsen door de oplopende werkloosheid slinken. Donner gaf toen aan gezien de slechte perspectieven niet te willen tornen aan de koopkracht door de lasten van werkenden te verhogen. Wel verwacht hij dat de discussie in augustus, als het begrotingsoverleg van het kabinet begint weer terugkomt.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.