Home

Achtergrond 293 x bekeken

PD: stabiele fytosanitaire AGF-handel

De fytosanitaire situatie in de handel van groente en fruit was in 2008 stabiel. Dat concludeert de Plantenziektenkundige Dienst (PD) in een rapport.

Evenals in voorgaande jaren bestond de top vijf van bij import gevonden organismen uit trips, tabakswitte vlieg, zwarte vlekkenziekte, katoendaguil en mineervlieg. De top vijf was goed voor circa 95 procent van de onderscheppingen. Net als in 2007 waren China, Zuid-Afrika en Israël de belangrijkste herkomstlanden van importafkeuringen.

In de teelt deed de PD hoofdzakelijk vondsten van roodwortelroot, olievlekkenziekte, krulbladziekte, clavibacter en sharka. De vondsten werden gedaan in aardbei, tomaat en pruim. De top vijf vertegenwoordigde 94 procent van de teelt.

In 2008 kreeg de tomatenteelt twee keer te maken met clavibacter. In totaal ging het om 20 bedrijven met verdacht materiaal. Daarvan bleken er acht besmet. De schade varieerde. Een verbeterde detectie in zaadpartijen moet in de toekomst tot een snellere en betrouwbare opsporing van clavibacter leiden.

In de export werden opnieuw minder partijen afgekeurd, voornamelijk door Rusland. Het PD signaleert nieuwe risico’s in de AGF zoals de Tuta Absoluta. In 2008 werden geen exemplaren aangetroffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.