Home

Achtergrond 186 x bekeken

Overslag agribulk in haven Rotterdam daalt 19 procent

De overslag van droge agribulk in de Rotterdamse haven is het eerste halfjaar met 19 procent gedaald.

Dat meldt Havenbedrijf Rotterdam. De overslag van biobrandstoffen blijft achter bij verwachtingen. In totaal is in de Rotterdamse haven in de eerste zes maanden voor 185 miljoen ton aan goederen overgeslagen, waarvan 4,4 miljoen ton droge agribulk (veevoedergrondstoffen, granen en zaden) betrof. De overslag van plantaardige oliën daalde door een teruglopende vraag in Oost-Europa.

De totale overslag daalde met 13 procent maar door een goede oogst van veel gewassen daalde de aanvoer van agribulk met bijna 19 procent. Ook de aanvoer van verwerkte voedingsmiddelen daalde. De handel van deze categorieën is volgens het Rotterdamse havenbedrijf meer oogst- dan conjunctuurgevoelig.

De aanvoer van biobrandstoffen bleef achter bij de verwachting. Vorig jaarverdubbelde de overslag nog naar 5,3 miljoen ton. De haven denkt dat de aanvoer hersteld wanneer de olieprijs blijft stijgen. Een hogere olieprijs maakt biobrandstof, het bijmengen, meer competitief.

Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam: "De bodem van het dal lijkt nu wel bereikt. In de tweede jaarhelft verwacht ik een stabilisering van de overslag, waardoor de krimp op jaarbasis op circa 12 procent uitkomt."

Ondanks de malaise groeit volgens Smits het marktaandeel van de Rotterdamse haven. Volgens Smits kan de haven volgend jaar profiteren van weer toenemende wereldhandel. "Investeren blijkt te lonen."

Of registreer je om te kunnen reageren.