Home

Achtergrond 235 x bekeken

Overleg over problemen handelsnormen

Nederlandse teelt, handel en overheid voeren overleg over de ontstane problemen bij de Nederlandse interpretatie van de EU-handelsnormen.

Volgens de importeurs en exporteurs heeft Nederland de meest vergaande interpretatie van het nieuwe Europese stelsel. Waar landen als België, Spanje en Engeland zich voor kwaliteitsinspecties toeleggen op de tien grootste producten of de oude groep van 36 producten waarvoor normen golden, houdt Nederland vast aan een groep van circa 400 producten.

Daardoor doemen vertragingen op, omdat het enkele uren duurt voordat duidelijk is of gemelde partijen een steekproef moeten ondergaan, signaleert de handel. Alle landen hanteren wel specifieke handelsnormen voor de tien grootste producten. Voor de overige producten zouden juist versoepelingen worden doorgevoerd.

Volgens een woordvoerder van het kwaliteitscontrolebureau KCB is deze week voor het eerst gesproken over de problemen bij de uitvoering van de regels. De komende weken zal de KCB bedrijven bezoeken die klachten hebben. "De uitvoering kost bedrijven tijd en geld" , zegt Leo Welschen, secretaris van handelskoepel Frugi Venta. "Op beleidsniveau moeten afspraken gemaakt worden over wijziging van de regels. Daarvoor is overleg gepland met het Productschap Tuinbouw, LNV en Dutch Produce Association (DPA)."

Volgens KCB hebben bedrijven tot 1 oktober om de nieuwe werkwijze door te voeren in de processen. "Dan zal alles moeten werken zoals afgesproken."

Of registreer je om te kunnen reageren.