Home

Achtergrond 203 x bekeken

Opnieuw problemen met Britse kaarten

Het actualiseren van de kaarten die worden gebruikt voor het berekenen van de Britse toeslagrechten levert opnieuw grote problemen op.

Bij de invoering van de toeslagrechten in 2004 leidden problemen met de kaarten tot langdurige vertragingen bij het uitbetalen van de rechten. Londen kreeg daarvoor uiteindelijk een boete van honderden miljoenen euro’s van de Europese Commissie.

Engeland hanteert vanaf de invoering van de toeslagrechten het hectarestelsel. Dat betekent dat precies moet vaststaan welke velden en hoeveel hectares elke boer bezit. Door het vaak sterk versnipperde grondbezit blijkt elke actualisering telkens weer tot problemen te leiden.

"We weten inmiddels dat kaarten die zijn aangepast tot april 2009 niet altijd alle veranderingen vermelden," aldus het Rural Payment Agency dat de toeslagrechten uitbetaalt. Door een administratieve fout hebben bovendien 900 boeren een kaart ontvangen waar de recente veranderingen helemaal niet op staan.

Net als een paar jaar geleden is de National Farmers Union (NFU) direct naar het agentschap en staatssecretaris Jim Fitzpatrick van landbouw getogen. De bewindsman heeft daarbij toegezegd dat de problemen met de kaarten de hoogste prioriteit krijgen. De boerenbond NFU heeft voorlopig het gevoel dat de zaken worden opgepakt maar blijft wel als een bok op de haverkist.

Of registreer je om te kunnen reageren.